Quantcast
Channel: Live – Rumba.fi
Viewing all 76 articles
Browse latest View live

Timo Lassy kohosi Funky Elephantin kuninkaaksi, Plutonium 74 oli kohmeessa

$
0
0

Timo Lassy Bandin keikalla oli tunnelmaa.

Funky Elephant Festival valtasi jälleen Helsingin Circuksen. Laura Korpikunnas kävi katsomassa, mikä siellä oli meininki.

Funky Elephant Festival
The Circus, Helsinki
19.–20.4.2013

Teksti: Laura Korpikunnas, kuvat: Eemeli Kiviniemi

Minä ja muu helsinkiläisyleisö odotamme kärsimättöminä Helsingin Circuksen päälavan edessä. On perjantai-ilta, ja Tavastialta tänne muuttaneen, rytmimusiikkiin keskittyvän Funky Elephant Festivalin pitäisi alkaa näillä näppäimillä. Lavalla ei kuitenkaan näy ketään mailla halmeilla.

Laulaja Ylermi Rajamaa mutisee mikrofoniin jotakin teknisistä ongelmista ja vaikuttaa hieman vittuuntuneelta.
Sitten alkaa tapahtua. Päälavan eteen tuodaan jättimäinen hulavanne. Vanteen päälle astuu mies, joka polkaisee vanteen liikkeelle ja kannattelee itseään sen sisässä kapistuksen viuhuessa hurjaa vauhtia ympäri. Sirkus Johku on kirjaimellisesti pyöräyttänyt järjestyksessään 19. festivaalin käyntiin.

Yleisö taputtaa kohteliaasti, sillä ohjelmanumero ja Johkun esittämä pariakrobatia ovat ilmiömäisiä. Mutta ei liene epäilystäkään, mitä tänne on tultu katsomaan: tietenkin Plutonium 74:ää. Rytmimusiikkia ja psykedeliaa iloisesti sekoitteleva yhtye keikkailee niin harvoin, että kaikki ainutlaatuiset tilaisuudet on käytettävä hyväksi.

Bändi saapuu lopulta lavalle rutkasti myöhässä, mutta saapuupa kuitenkin. Keikka alkaa tahmeasti, kun laulaja Ylermi Rajamaa mutisee mikrofoniin jotakin teknisistä ongelmista ja vaikuttaa hieman vittuuntuneelta. Tunnelma on kuin musiikkiopiston kevätnäytöksestä: soittajat vilkuilevat toisiaan jokseenkin hermostuneesti ja viulistit virittelevät soittimiaan vielä viime hetkellä.

Yleisöä ei jähmeys näytä haittaavan. Biisit otetaan ahnaasti vastaan, sillä kuten sanottu, niiden kuuleminen livenä on harvinaista herkkua. Alakerran orkesterin tanssittava poljento muuttuu Kaisa meni diskoon –suosikiksi, ja porukka hihkuu innosta.

Yhtye esittelee pari leppoisaa uutta biisiä, joista toisessa lauletaan Lauttasaaren sillasta, pullonpohjalaseista ja trumpettihousuista. Ne lähtevät haparoiden käyntiin, mutta Rajamaa saa moisen anteeksi sympaattisen olemuksensa ansiosta.

Paikalla oleva vieraileva saksofonisti intoutuu maustamaan Porkkana ja naurista soolollaan, ja vähitellen bändi vapautuu syväjäästään. Rajamaa heittää yleisöön lavalla lojuvan ilmapallon, jota yritämme muiden eturiviläisten kanssa pyydystää. Keikan loppupuolella kuultu Ruisleipää ja lakipykäliä räjäyttää odotetusti potin, ja minä ja vieressäni seisova, kelloa tiedustellut tuntematon poika antaudumme hoilaamaan hurmoksellisesti mukana.

Plutoniumin jälkeen suuntaan ystäväni kanssa kohti pienempää lavaa, jossa helsinkiläinen St. Rasta on jo ehtinyt aloittaa keikkansa.

Yli kymmenhenkinen yhtye paahtaa eteenpäin sellaisella voimalla, että matala katto on murtua. Räpillä ja kirjavalla soitinkavalkadilla (esimerkiksi sousafoni, balalaika ja harmonikka, ihan näin muutamia mainitakseni) maustettu soitanta pakottaa yleisön tanssimaan kuin viimeistä päivää. Ei ihme, sillä St. Rastan hengästyttävässä tahdissa on yksinkertaisesti mahdotonta seistä paikallaan.

Keikan edetessä yhtyeen rap-jaosto, joka hoitaa hommansa varsin ansiokkaasti, saa seurakseen pari vierailijaa. Kuningasidean Pole liittyy mukaan iloiseen seurueeseen Jako kahtia –biisin ajaksi, ja hänen jälkeensä messiin hyppää reggae-mies Ras Henry. ”Jah man”, hän hokee asiaankuuluvasti.

St. Rastan lopetettua pohkeeni huutavat jo hoosiannaa, mutta ilta on vasta nuori. Päälavan suunnalta kantautuu letkeitä rytmejä, sillä rumpusetin taakse on kiivennyt afrobeatin legenda, nigerialainen Tony Allen. Lavalla Allenin kanssa jammailee tämän niin ikään nigerialaisen kollegan Babatunde Akerelen, eli Aiyekooton, johtama Aiyekooto & His Afrobeat International -kollektiivi, jonka jäsenistöön kuuluu esimerkiksi Jätkäjätkien Erno Haukkala.

Käy kuten usein käy, kun lauma taitavia muusikoita heitetään samalle lavalle: meininki puuroutuu yhdentekeväksi rytmimössöksi ja kaikki alkaa kuulostaa samalta.
Soitto on, kuten arvata saattaa, yhtä suurta lahjakkaiden muusikoiden taidonnäytettä. Aikoinaan itse Fela Kutin kanssa soittanut Allen pitää tahtia norsunluutornistaan käsin yllä James Brownin kurinalaisuudella, ja jokainen pääsee vuorollaan puristamaan viimeisetkin mehut ulos soittimestaan.

Taputan luonnollisesti sooloille muiden mukana, mutta pikku hiljaa alkaa kyllästyttää. Käy kuten usein käy, kun lauma taitavia muusikoita heitetään samalle lavalle: yhtä soitinta fiilistellään minuuttikaupalla, jonka seurauksena meininki puuroutuu yhdentekeväksi rytmimössöksi ja kaikki alkaa kuulostaa samalta. Soittajana on tietysti hauskaa, sillä jameihin pääsee osalliseksi, mutta vierestä katselu on yksinkertaisesti tylsää.

Jamit jatkuvat aikansa, mutta lopulta Allen ja kumppanit poistuvat lavalta suosionosoitusten saattelemana. Erno Haukkala ei kuitenkaan pääse vielä heittämään pasuunaansa nurkkaan, sillä hänellä on vielä toinen keikka soitettavanaan Jätkäjätkien kanssa.

Jätkäjätkien järjestellessä kamojaan paikoilleen alkaa tanssilattian puolella toisenlainen show. Illan aluksi esiintyneen sirkusryhmän jäsenet valtaavat yhtäkkiä spontaanisti tanssilattian houkutellen ihmisiä mukaan. Kummallista kyllä, muutama ujo suomalainen uskaltautuu antautumaan rytmin vietäväksi. Eräs heistä on Puppa J, joka kirmaa lavalta innoissaan tanssahtelemaan mukana.

Hetken karkeloituaan mies malttaa palata takaisin estradille. Jätkäjätkät aloittaa keikan tarjoillen taattua laatua: tutut keikkabiisit soitetaan alusta loppuun varmalla otteella. Hittikavalkadia elävöittävät uuden levyn kappaleet, joista esimerkiksi Varokaa halpoja kopioita iskevine poljentoineen toimii kuin junan vessa. Rauhantekijän syleilevä ote puolestaan saa yleisön täyteen hurmokseen.

Flegmaattisuudesta ei bändiä voi moittia, sillä jokainen jätkistä antaa tuttuun tapaan kaikkensa. Yleisö syö karvainen lippis päässään räppäävän, ärräänsä tutun tarkasti päräyttävän Asan kädestä. Settilista jää kuitenkin hivenen persoonattomaksi: aivan kuin yhtye olisi halunnut pelata varman päälle soittamalla kaikki takuuvarmoiksi tanssittajiksi todetut biisinsä yhteen putkeen.

Homma ei siis erityisemmin säväytä, vaikka ei meiningissä mitään vikaa ole, se on vain nähty niin moneen kertaan. Vaan eipä Jätkäjätkät tälläkään kertaa täysin kylmäksi jätä: hartaaksi äityneen tunnelman kruunaavat kaksi viimeistä biisiä, Asan soolotuotantoa oleva mestariteos Sisään ja ulos sekä ehkä yhtyeen kaunein biisi Levon helmi. Viimeksi mainitun aikana pääsee melkein itku.

Timo Lassy Bandin kasvoilta heijastuu silmitön ilo. Erityisesti Teppo Mäkynen on kuin ensimmäisen tikkarinsa saanut pikkupoika.
Seuraavan päivän eli lauantain avaa puolestaan herrasmiesten liiga eli Timo Lassy Band. Sininen valo lankeaa ehdan jazz-orkesterin tapaan puvuissa esiintyvän yhtyeen ylle, ja Lassy puhaltaa fonistaan ilmoille Teddy the Sweeperin ensitahdit.

Yhtye on ilmiömäisessä vedossa: sekä tuoreimman In with Lassy -levyn kappaleet että vanha tuttu Sweet Spot soitetaan äärimmäisen tyylikkäästi mutta ah niin vaivattomasti. Kylmät väreet juoksevat pitkin selkääni, kun maestron itsensä, basisti Ville Herralan, perkussionisti Abdissa Assefan , rumpali Teppo Mäkysen ja pianisti Georgios Kontrafouriksen muodostama viisikko pistää parastaan.

Timo Lassy.

Rumpuryhmä ansaitsee ehdottomasti kunniamaininnan. Teppo Mäkysen ja Abdissa Assefan yhteistyö pelaa yhteen niin täydellisesti, että sen edessä ei auta kuin hiljentyä ja nauttia. Arviolta ainakin kymmenminuuttisen soolonsa ajan kaksikko houkuttelee soittimistaan esille jos jonkinmoista nakutusta, paukutusta ja helinää väkevän intensiteetin loppuun asti säilyttäen.

Miesten kasvoilta heijastuu silmitön ilo, kun he piiskaavat toisiaan kaivamaan yhä uudenlaisia soundeja esille. Erityisesti Mäkynen on kuin ensimmäisen tikkarinsa saanut pikkupoika, jonka kulmakarvat vilistävät maanisesti edestakaisin musiikin tahdissa.

Wurlitzerinsa ääressä istuva Georgios Kontrafouris tuo mieleen Ray Charlesin, ja Ville Herrala puolestaan riehaantuu soittamaan kontrabassoaan jousen kera. Jumalaisen komean Lassyn saksofonista kiemurtelee ulos pörinä, jolle festivaalin symbolina toimiva elefanttikin jäisi kakkoseksi. Aijai. Yhtyeen norsun voimalla puskevaa mutta silti viileää työskentelyä ei voi kuin ihailla.

Oloni on kertakaikkisen lumoutunut, mutta ei jazz-huuma vielä siihen lopu. Toisella puolella klubia Dalindèo on päässyt jo aloittelemaan keikkaansa, jonne kiiruhdamme juoksujalkaa heti Lassyn lopetettua. Mutta kuinka ollakaan, tupa on jo täynnä. Tungoksesta kielivä tunkkainen ilma iskee vasten kasvoja jo ovensuussa, eikä itse yhtyeen näkemisestä ole kaltaisellani pätkällä toivoakaan.

Tyydyn ystävineni seuraamaan keikkaa kauempaa. Dalindèo kuulostaa tismalleen samalta kuin tuoreella Kallio-levyllä, ja se on tässä yhteydessä ainoastaan hyvä asia. Leikkisää mutta skarppia albumia on hypetetty paljon ja se näkyy, kuten olen väenpaljoudesta karvaasti saanut huomata.

Kello lyö yksitoista, ja Reino and the Rhinosin on määrä aloittaa vartin päästä. Käyn vessassa, ja jonottaessani huomaan Stepan seisovan yksinään röökikopin kulmalla orvon näköisenä.

Palatessani vessasta sodankyläläisräppäri on kadonnut jonnekin, kenties valmistautumaan keikkaansa. Stepan ja kollega Aren aika ei kuitenkaan ole ihan vielä. Saapuessani päälavan eteen Reino Nordin ja kumppanit ovat juuri kipuamassa lavalle.

Reino & The Rhinos.

Reino and the Rhinos on Plutonium 74:n tapaan yhtye, joka ei pahemmin keikkaile. Valitettavasti se paistaa myös läpi esityksestä: harjoittelun puute tuntuu kiusaavan koko keikkaa. Tunnelma vaikuttaa jokseenkin sekavalta ja pari kappaletta, kuten muutoin aavistuksen laiskan yleisön villinnyt Kuulut unelmiin, joudutaan ottamaan alusta.

On selvää, että Reino Nordin osaa laulaa. Miehen käyttäytyminen sen sijaan ei vakuuta.
On selvää, että Nordin osaa laulaa. Välillä hänen äänensä kohoaa falsettiin, välillä se hyväilee matalammalta. Miehen käyttäytyminen sen sijaan ei vakuuta: esimerkiksi jonkun onnettoman lipsauttaessa pari väärää säveltä hän on heti haukkana tiuskimassa mikkiin, olkoonkin että leikkimielisesti. Minua ei silti naurata.

Miehen rääväsuun maine ei siis puhdistu ainakaan omissa silmissäni, mutta on hänessä toki herrasmiehenkin piirteitä. Mies esittelee bändinsä asianmukaisesti. “Mun avomies!” kiiruhtaa nutturapäinen nainen huutamaan korvaani rumpalin ollessa esittelyvuorossa. Näytän naiselle peukkua.

Reino and the Rhinosin jälkeen koittaa vihdoin Stepan ja Aren vuoro. Löytäessäni tieni heidän lavansa eteen ovat bileet jo täydessä käynnissä. Stepan polvet vatkaavat kuin viimeistä päivää ja Are steppailee puolelta toiselle.

Sympaattinen kaksikon menoa on viihdyttävää katsella. Kummankaan flow ei ehkä edusta Suomen terävintä antia, eivätkä heidän sanoituksensa ole ydinfysiikkaa, mutta ainakin heillä ja yleisöllä on hauskaa.

Vanhempaa tuotantoa oleva Lapsuusvuosi boogie saa yhden jos toisenkin tanssijalan vipattamaan. Yleisön seassa leppoisasti vuoroaan odotellut Jodarok saapuu hoitamaan osuutensa mainion …ja naksuvat luupit -levyn Syö papu jos oot nälkäinen -biisistä.

Illan päätteeksi päälavan ottaa haltuun toinen koko festivaalin pääesiintyjistä, soulin pioneeri Martha High, joka jakaa lavan brittiläisen Speedometerin kanssa.

Speedometerin tarjoilema funk-poljento lämmittelee yleisöä muutaman biisin verran ja ihmiset ympärilläni alkavat kuuliaisesti liikehtiä musiikin tahdissa. Kotvan kuluttua tanssahtelu alkaa jo puuduttaa, mutta onneksi Martha High saapuu lavalle juuri silloin.

Vaikka tanssilattialla on paikoin väljää, on selvää, ketä varten paikalle ollaan tultu. High nappaa yleisönsä tiukkaan niskalenkkiin kunnon diivan tavoin, ja pitää yleisön otteessaan loppuun asti. Eikä ihme, sillä onhan tähti kiertänyt jopa itsensä James Brownin kanssa.

Martha High & Speedometer.

Illan kenties päräyttävin veto on tulkinta Bobby Hebbin miljoonaan kertaan coveroidusta Sunny-biisistä, johon High onnistuu biisin kliseisyydestä huolimatta puhaltamaan uutta eloa.

High ja Speedometer hoitavat homman kotiin vuosien kokemuksen tuomalla varmuudella. Kollektiivin tekemisiin vihkiytymätöntä jatkuva fiilistely saattaa alkaa kyllästyttää, mutta tanssimaan ainakin pääsee.

Keikan jälkeen jalkani eivät tunnu olevan yhtä kiitollisia kaikesta jammailusta, mutta ainakin mieli on kirkas. Viikonlopun aikana se on saanut sellaisen rautaisannoksen rytmimusiikkia, että sillä pärjää ainakin juhannukseen saakka.


Justin Bieber -raportti: “Yleisö ‘treenaa heräävää seksuaalisuuttaan’ ja heittelee alusvaatteita lavalle”

$
0
0

Tuntemattoman fanin terveiset idolilleen.

Iida Sofia Hirvonen vieraili Justin Bieberin keikalla ja pelästyi.

Teksti ja kuva: Iida Sofia Hirvonen

Justin Bieber, Robin
Hartwall-areena, Helsinki
26.4.2013

Kahlaan Hartwall-areenalle patjanraatojen, ruokapakettien ja muun saastan läpi. Kaatopaikan keskellä vipeltävät nuoret ovat maalanneet poskiinsa JB-tekstejä ja sydämiä. Kuviot ovat levinneet liikuttavasti sateessa, ja nyt “belieberit” korjailevat toistensa maalauksia takaisin kuosiin. Kaikilla on hohtava älypuhelin kädessään, koska belieberiksi tullaan internetissä eikä “täällä”.

Vieressä istuvat toimittajat näpyttelevät ammattimaisesti muistiinpanoja, minä jähmetyn kipsiin kuin säikähtänyt marsu.
Siis mitä, oikeasti, wau! Lavalle nousee nuori mies, jolla on aurinkolasit päässä. Puoli minuuttia ajattelen: “What the fuck, JB!” Sitten tajuan, että siellä laulaa Robin. Olin aina kuvitellut, että Robin on pullaposkinen kymmenvuotias, mutta nyt hän näyttää raamikkaalta poptähdeltä.

Meininki on samaan aikaan hard rock ja hyvin pro. Robin ei leiki amerikkalaista superstaraa, eikä hän herätä suomipoppareiden helposti tuottamia nolouden väreitä. Robinilla on jalat maassa, Robin on hyvä! Yleisön kohuttu “hysteria” ja mylviminen tuntuu kuitenkin fyysisesti ylitsepääsemättömältä jo nyt. En pysty hengittämään. Vieressä istuvat toimittajat näpyttelevät ammattimaisesti muistiinpanoja, minä jähmetyn kipsiin kuin säikähtänyt marsu.

Robin lopettaa aikaisin, Bieber odotuttaa yleisöään 45 minuuttia. Sitten hän laskeutuu mylvän keskelle scifi-enkelisiipiensä kanssa. Keikan aikana hän leijailee vaijereiden ja telineiden varassa jatkuvasti ylös alas, eikä ihmismassan sähköistyneisyys häviä hetkeksikään. Keikka tuntuu faneista varmasti taivaalliselta.

En ole koskaan ennen käynyt tällaisessa suuressa konsertissa, mutta tilanne muistuttaa 3D-multiplex-elokuvateatterissa tapahtuvia palvontamenoja. Minun on vaikea uskoa että me kaikki eksistoimme tässä samassa tilassa: minä, Justin ja tuo yleisö.

Screeniltä näytetään videonpätkiä tähden lapsuudesta sekä action-kohtauksia, joissa tähti pakenee paparazzeja. Ne saavat Justinin elämän vaikuttamaan dystooppiselta trilleriltä, jossa saattaa pian tapahtua jotain pahaa. Välin väläytellään iskulauseita, jotka selventävät Justinin sanoman, esimerkiksi: “I just want to be me!” tai “Believe in Your Dreams” tai “Believe”.

Hän esittää kulmikasta superstara-robotti-tanssia, jollaista amerikkalaiset poplaulajat tanssivat aina teeveessä. Bieber ei ole mikään akrobaatti, mutta ei se haittaa. Hän näyttää laihalta. Bieber laulaa niin hyvin, että jos joku tulisi kertomaan minulle, että: “tämä on playback”, uskoisin kyllä.

Keikka on miksattu nyanssittomaksi jylyksi, mutta ehkä hallissa käy aina niin. Hitit toimivat niin hyvin kuin hitit voivat toimia, muut biisit menevät vähän ohi. Justin vaikuttaa ylipäätänsä treenatulta.

Tunnen myötätuntoa Justin Bieberiä kohtaan. Ei voi olla terveellistä kohdata joka päivä tällaista ihmismassaa.
Yleisö “treenaa heräävää seksuaalisuuttaan kaukaiseen kohteeseen” ja heittelee alusvaatteita lavalle. Tavallaan ymmärrän, tavallaan en. Itse en koskaan fanittanut mitään tai “treenannut heräävää seksuaalisuttani” kiljumalla ihmisjoukossa. Mutta fanituksessa taitaakin olla kyse pikemminkin omistautumisesta ja yhteisöllisyydestä kuin mistään “seksuaalisuustreenistä”.

Bieber vaikuttaa todellisuudesta irtautuneelta douchebagilta, mutta miten hän voisi olla jotain muuta? Tunnen myötätuntoa Justin Bieberiä kohtaan. Ei voi olla kovin terveellistä kohdata joka päivä tällaista ihmismassaa, kyttäystä ja internet-pommitusta. Hamsterit, apinat ja marihuana eivät pelasta ketään tältä.

Ihmismassa pauhaa, vihreä laser välkkyy ja minusta tuntuu, että meidät kaikki abduktoidaan kohta avaruusalukseen. Encoressa Justin soittaa Boyfriendin. Ajattelen: “tämä on minun lemppari-Justin-biisi”. sydämessä läikähtää ja minua hymyilyttää.

Minua harmittaa vain se, etten nähnyt keikalla yhtään eläintä. Ympärillä kädet nousevat ilmaan, niissä on A4-lappuja, glowstickejä ja älypuhelimia. Valomeri. Otto Talvio ei nosta miniläppäriä ilmaan, olen vähän pettynyt.

”Mikä täällä haisee, se on jazzii!” – Raportti Ricky-Tick Big Bandin & Julkisen sanan ensikonsertista

$
0
0

Post image for ”Mikä täällä haisee, se on jazzii!” – Raportti Ricky-Tick Big Bandin & Julkisen sanan ensikonsertista

Anna Brotkin kävi katsomassa massiivisen hiphop-jazz-kokoonpanon ensimmäistä keikkaa April Jazzissa. Kokemus oli varsin lupaava.

Teksti ja kuvat: Anna Brotkin

Ricky-Tick Big Band & Julkinen sana
April Jazz
26.4.2013

Sateinen perjantai-ilta Espoossa, kylmänkostea teltta ja keikka, joka on ilmoitettu alkavaksi kello seitsemän. Eikös ihmiset ole silloin vasta matkalla ruokakaupasta kotiin tai korkeintaan etkojen baarikaapille? Lähtökohta on vähintäänkin arveluttava, mutta mitä vielä. Kun Ricky-Tick Big Band & Julkinen sana -superkokoonpano levittäytyy April Jazz -teltan lavalle, ei tarvitse kauaa arvailla, toimiiko konsepti vai ei. Bändin singlebiisi sen kiteyttää: ”Voi herranjestas, eihän täs oo järkee!”

Lindgren, Paleface ja Redrama yltyvät lavalla ryhmähalailuun. Turha väittää, ettei suomalainen mies uskalla kaulailla ilman promillesuojaa.
Superkokoonpano ei ole tässä yhteydessä lainkaan liioiteltu termi: soittajia on kaksikymmentä, positiiviseksi ruuhkaksi asti. Bändin johtaja ja kapellimestari Valtteri Pöyhönen on tehnyt hyvän diilin naittaessaan big bandinsä yhteen Palefacen, Redraman ja Tommy Lindgrenin kanssa. Kihlajaisissa virtaa aito ilo ja jaettu energia. Yleisö on tasainen sekoitus nuorta ja vanhaa: punahousuista viiskymppistä töölöläistä jazzdiggaria ja uuden polven rytmimusafania, jonka mielestä Frank Ocean, Eazy-E ja Duke Ellington sopivat ihan hyvin samalle soittolistalle.

Kun edellisen kerran näin Ricky-Tick Big Bandin Koko Jazz klubilla viime syksynä, ei Pöyhösen tarvinnut huutaa kiitoksiaan yleisön mylvinnän yli, koska jazzkansa istui aloillaan suut supussa ja päät maltillisesti kallellaan – kuten nyt jazzkonserteissa sopiikin istua. April Jazzin julkkarikeikkaa varten Pöyhösen välispiikkien volyymiä on nostettu ja pituutta lyhennetty. Hyvä niin, koska tanssimaan tänne on tultu.

Nopeasti käy selväksi, että Pöyhönen on säveltänyt biisejä hyvät bileet mielessä. Materiaali on nopeatempoista, tanssittavaa ja hurmoksellista. Silti se ei kosiskele mainstream-yleisöä yrittämällä tehdä pesäeroa RTBB:n tyyliteltyyn jazziin. Sooloja uskalletaan soittaa kuten ennenkin. Trumpetisti Mikko Gunu Karjalaisen soolo naulitsee yleisön luomalla telttaan täydellisen sinisen hetken, hengähdystauon ylitsepursuavan energian keskelle.

Settilistan rakenteessa on kauttaaltaan hienoa draamantajua: instrumentaaliosio on ajoitettu juuri oikeaan paikkaan, ja räppärit palaavat takaisin lavalle juuri kun yleisön bailufiilis on vaarassa laimentua.

Räppikolmikosta Lindgren hoitaa sekopäisimmät muuvit, Redrama soulia liippaavat melodiaosuudet ja Paleface yleisön nostatuksen. Redramaa kuullaan sekä suomeksi että ruotsiksi. Vaikka räppäreitä harvemmin näkee puvut päällä (jos unohdetaan Cheek ja Emma-gaala), tällaiseen ajattomaan big band -meininkiin pukuestetiikka sopii. Vähän puvuntakki kangistaa, mutta ehkä sen on tarkoituskin, ettei kontrasti rivissä istuviin trumpetisteihin kasvaisi liian suureksi.

Laulu- ja räppiosuudet on jaettu kolmikon kesken kristillisesti, ja kertosäkeissä Pöyhönen yhtyy kuoroon. Hauskaa näyttää olevan. Niin hauskaa, että Lindgren, Paleface ja Redrama yltyvät lavalla ryhmähalailuun. Turha väittää, ettei suomalainen mies uskalla kaulailla ilman promillesuojaa.

Lyyrikoissa on itseironiaa: ”Massu kasvaa, laskut pitää maksaa” ja ”Mikä täällä haisee? Se on jazzii!” Varman kesähitin aineksia on biisissä, jossa kolmikko dissaa kilpaa toisiaan. ”Ootsä ylpee ku kehitit sen iskelmähopin? / sanoo Emma-gaalan Batman, missä on Robin?” Lingdren ja Paleface nokittelevat toinen toisiaan.

Muutaman viikon päästä ilmestyvän levyn singlebiisi Julkinen sana kuullaan sekä keikan aluksi että lopuksi. Ratkaisu on hitusen tylsä, mutta tietääpähän ainakin mikä soi päässä vielä aamullakin.

Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana onnistuu livenä kahden genren parittamisessa paremmin kuin hyvin. Espoossa kuullaan sekoitus uutta ja vanhaa, huumoria ja tyyliä, ajattomuutta ja ajankohtaisuutta. Samalla kun big band vie ajatukset mystiseen menneen ajan glamouriin, sitovat lyriikat bändin vahvasti kiinni tähän päivään. Räppäreiden suusta valuu kannanottoja ja 2010-luvun aiheita maahanmuutosta kukkahattutäteihin.

Samanlaista fuusioajattelua mahtuisi alalle enemmänkin. Pyörän voi keksiä uudelleen, jos sillä pääsee entistä lujempaa. Superkokoonpanon ensimmäinen julkinen esiintyminen lupaa hyvää tuleville keikoille, ja jos bändi järjesti huhtikuisessa Espoossa orgastiset 1930-luvun alamaailmabileet, mihin se pystyykään kesän festareilla?

Ricky-Tick Big Band & Julkinen sana -yhtyeen debyyttialbumi Burnaa julkaistaan 10. toukokuuta. Tavastialla bändi vierailee 25. toukokuuta.

Ismo Alangon intensiivinen keikka Tampereella osoitti, että vain rakkaus on tärkeää

$
0
0

Post image for Ismo Alangon intensiivinen keikka Tampereella osoitti, että vain rakkaus on tärkeää

Ruska Nissi kävi todistamassa, millä tavoin Ismo Alanko bändeineen ihastutti kansaa Tampereen Yo-talolla.

Teksti ja kuvat: Ruska Nissi

Ismo Alanko
Yo-talo Tampere
28.4.2013

Tuntuu, että Ismo Alangolla on elämässään sama periaate kuin Aki Kaurismäellä: ”vain rakkaus on tärkeää”.

Tampereen Yo-talon sunnuntai-ilta on varsin herkkätunnelmainen, niin kuin Ismo Alangon musiikilta nyt saattaakin odottaa. Kaikki on kuitenkin positiivista. Kappaleissa ei kuulu lainkaan epätoivo, tai aggressiivisuus. Enemmänkin sellainen pienen ihmisen avautuminen, tässäkö kaikki nyt sitten on, viisikymppisenä. Kyllä niitä kappaleita kehtasi esittää – jos Ismoa onkin aina hävettänyt omien kappaleidensa julkituominen.

Meininki on silti erityisen herkkää. Ehkä tosiaan viisikymppisenä huomaa, kuinka pieni maailma on. Ja jotkut sitten päätyvät pitämään rakkautta kaiken ytimenä. En usko, että juuri muukaan voisi olla Ismo Alangon kappaleiden johtolankana. Siihen aina palataan.

Livetunnelma on aika erilainen kuin biisejä levyltä kuunnellessa. Onhan se keikka aika hikinen ja intensiivinen. Ismo todella ottaa yleisönsä. Hänen esiintymistyylinsä on teatraalinen kaikkine pienimuotoisine liikeineen ja eleineen. Hän representoi joka asian.

Juuri se meiningin positiivisuus antaa vaikutelman, että Alangolle on nyt rakkaus tärkeää. Sen meiningin hän haluaa myös jakaa yleisönsä kanssa. Ismo ei ole lavalla yksin, hän on ihmisten kanssa. Eturivi koostuu yksinomaan naisista, ja he kaikki näyttävät melko tyytyväisiltä.

Yo-talo on tietysti täynnä, paikka on myyty loppuun jo ajat sitten. Alunperin tämän Tampereen-keikan piti olla jo yli kuukausi sitten, mutta tilaisuutta siirrettiin bändiläisten sairastumisten vuoksi. Nyt sitten.

Alussa tunnelma on hieman vaisu. Soittajat siivitetään lavalle roimin suosionosoituksin ja ensimmäisten biisien aikana yleinen fiilis hakee muotoaan. Uudelta levyltä soitetaan heti kärkeen neljä kappaletta. Esitellään yhtye, esitellään levy: kappaleet ovat myös uutuuslevyn neljä ensimmäistä kappaletta.

Alkurykäisyn jälkeen meininki on edelleen hieman vaisu, jopa Hullun paperit -kappaleen aikana. Alanko on tilanteen tasalla ja toteaakin kuivalla huumorilla että ”nyt vaihdetaan vähän pienemmälle vaihteelle”, johon yleisö nauraa väsähtäneesti. No, sitten alkaa meininki tiivistyä. Seuraavan kappaleen, Datsunin, aikana Alanko alkaa liikkua enemmän lavalla. Samaan aikaan kaljani alkaa vaikuttaa – en tiedä kummasta johtuu, mutta saattaa olla että muillakin on sama fiilis.

Nyt Ismo esittelee taustabändinsä: Viljanen, Jaakonaho, Mäkelä ja Votkin. Ja heti perään lähettää heidät takahuoneeseen, sillä Alanko haluaa esittää soolobiisin. Naapurin saunareissun jälkeen bändi saapuu jälleen takaisin lavalle.

Tuulen selkään -biisin aikana tunnelma on erittäin herkkä ja kaunis, sellainen että meinaa ihminen särkyä. Yleisö tanssii, tässä vaiheessa se on jo täysin mukana. Riemu repeää, kun Rakkaus on ruma sana esitetään. Meininki pysyy yllä, ihmiset hyppivät. Värityskirjaa soitettaessa tulee mieleen, että tästä minä jo viimeistään pidän. Unohdan itseni ja kaiken muun. Ismo on ihana!

Vaikka vanhemmat biisit uppoaa takuuvarmasti, myös Maailmanlopun sushibaari -nimikkokappaleeseen pääsee mukaan. Se esitetään niin rikkaasti, niin kuin tosin useimmat muutkin biisit. Nopeampien biisien aikana meininki on paikoin jopa huligaaninen. Jään miettimään, mikä yhteys on Pornografiaa- ja Extaasiin -kappaleilla, kun ne esitetään peräjälkeen. Mutta Ismo really knows how to do this. Jokin juju tässä on.

Ismo kiittää ja bändi poistuu takahuoneeseen huilimaan. Yleisö taputtaa villisti encorea. Ensin saapuu taustabändi takaisin ja Taivaan tulet soitetaan instrumentaalina. Yleisö taputtaa rytmissä koko biisin ajan, odotellaan että maestrokin saapuisi. Sitten mennään taas. Hän kysyy, mitä yleisö haluaisi kuulla ja päättää, että nyt soitetaan liuta Hassisen koneen kappaleita.

Levottomat jalat ja Rappiolla toimivat hyvin. Kun on menty korkealta ja kovaa, bändi lopettaa taas ja poistuu takahuoneeseen, kunnes se huudetaan takaisin lavalle.

Sitten jotain pehmeämpää. Dynamiikkaa on luotu biisijärjestyksellä – mennään vuoroin kovaa, vuoroin hiljaa. Rakkaudesta -biisi soi, meno on rakkaudellinen ja tuntuu että alan kohta itkemään.

Vikan biisin aikana Ismo ottaa meidät aivan erityisellä tavalla päänsä sisään: Ennakkoluuloja ja vainoharhoja. Tunnustetaan alemmuuskompleksi. Keikka päättyy rauhallisesti. Olihan siinä yli kaksituntinen!

Biisilista:

1. Tukahdutettu tango
2. Harmaa on hyvä väri
3. Vanha nuori
4. Vuoden turhin laulu
5. Päivän uutinen
6. Hiljaa virtaa veri
7. Hullun paperit
8. Datsun
9. Naapurin saunareissu
10. Kun Suomi putos puusta
11. Tuulen selkään
12. Rakkaus on ruma sana
13. Itara kitara
14. Rakas rämä elämä
15. Värityskirja
16. Maailmanlopun sushibaari
17. Elämä on hauras
18. Piste
19. Kriisistä kriisiin
20. Kahdeksantoista aina
21. Pornografiaa
22. Extaasiin

23. Taivaan tulet
24. Tällä tiellä
25. Levottomat jalat
26. Rappiolla

27. Tuulipuvun tuolla puolen
28. Rakkaudesta
29. Ennakkoluuloja ja vainoharhoja

Two Door Cinema Club kirvoitti Helsingissä jopa epätoivoisen ihastuneita fanikirkauksia

$
0
0

Post image for Two Door Cinema Club kirvoitti Helsingissä jopa epätoivoisen ihastuneita fanikirkauksia

Sanni Koskela kävi kuuntelemassa Two Door Cinema Clubia The Ciruksessa. Yleisö innostus kohosi kriitikon mukaan kunnioitettavalle tasolle.

Two Door Cinema Club
The Circus, Helsinki
9.5.2013

Teksti: Sanni Koskela

Pohjoisirlantilainen Two Door Cinema Club veti torstaina ensimmäisen klubikeikkansa Suomessa. Yhtyeen ensimmäinen albumi Tourist History nosti indietrion kolme vuotta sitten maailmankartalle, ja viime vuonna julkaistu toinen levy Beacon jatkaa yhtyeen toimivaksi osoitettua linjaa: täsmäiskuista koostuvaa rumpukomppia, vekkulimaista soundia ja rallatusmelodioita yksinkertaisine lyriikoineen.

I Can Talk sai kuulijat pomppimaan yhä korkeammalle, heiluttamaan käsiään leveämmin ja heittelemään pitkiä tukkiaan villimmin.
Helatorstain keikka oli monelta osin odotusten mukainen, yllättävää oli vain yleisö: Circuksen väki pomppi tasajalkaa kädet ilmassa ensi tahdeista alkaen. Kuultiin jopa epätoivoisen ihastuneita fanikirkauksia. Two Door Cinema Club on ilmeisesti hoitanut viimekesäisen Ruisrock-keikkansa vakuuttavasti ja kolahduttanut pitkäsoitoillaan, sillä Circuksessa pohjoisirlannin indieihmeeltä janottiin ikimuistoista poprock-elämystä. Ja nuori yleisö tuntui saavan rahoilleen vastinetta.

Tasaisesti Beaconin ja Tourist Historyn kappaleista koostuva settilista alkoi uudemman levyn hittisinglellä Sleep Alone. Hiirenharmaaseen pikkutakkiin sonnustautunut laulaja-kitaristi Alex Trimble esiintyi asiallisesti lavan keskellä, ja hänen molemmilla puolillaan tasaisessa rivissä soittivat kitaristi Sam Halliday ja basisti Kevin Baird lyhythihaisissa kauluspaidoissaan, ylimmät napit auki.

Yleisössä haisi hiki jo toisen kappaleen, Undercover Martynin aikaan. Olen pitänyt esikoislevyn This Is the Life -kappaletta harmittomana rallatuksena, mutta sekin sai helsinkiläisyleisön reivaamaan villinä. Keikkaa pystyi seuraamaan helpommin, kun hyppi muiden mukana, vaikkei hajuton ja mauton musiikki siihen olisi inspiroinutkaan.

Setin puolivälissä kuultiin yhtyeen tuotannon kärkikappale I Can Talk, joka sai kuulijat pomppimaan yhä korkeammalle, heiluttamaan käsiään leveämmin ja heittelemään pitkiä tukkiaan villimmin. Hikisen yleisön heiluttama kyynikko ilostui lempikappaleen kuulemisesta livenä kunnes tajusi, ettei meneillään ollut muuta kuin kappaleen kuuleminen livenä. Täällä minä nyt olen, Two Door Cinema Clubin keikalla kuulemassa I Can Talk -kappaletta, josta pidän, livenä, ja se kuulostaa ihan ookoolta. Tunnetaso on täysin ja totaalisesti neutraali. Samanlaisena se pysyi koko keikan.

Two Door Cinema Club soitti kappaleitaan virheettömästi ja tasaisesti kuten cd-soitin konsanaan. Yleisö lauloi mukana sekä Beaconin että Tourist Historyn kappaleita ja nautti tunnin ja kaksikymmentä minuuttia kestäneestä esityksestä ilmeisen aidosti.

Jos bändi on kuulostanut hyvältä vuonna 2010, mikseivät samat kompit, nostot ja kitarariffit kuulostaisi hyvältä myös vuonna 2013? Miksi ei voi vain soittaa tavallista indierockia ja antaa ihmisten pomppia ylösalaisin hikeen sitä kuunnellessa?

Toki voi. Ja niin Two Door Cinema Club helatorstaina tekikin. Kyynikko sen sijaan tarttui tähän neutraaliin tunnetilaansa, kätki sen sydämeensä eikä tuskin palaa tutkiskelemaan sitä myöhemmin.

Arvaamaton Sinead O’Connor roiskutti sylkeä ja tuhahteli keikkapaikalle – sekä hurmasi yleisön

$
0
0

Post image for Arvaamaton Sinead O’Connor roiskutti sylkeä ja tuhahteli keikkapaikalle – sekä hurmasi yleisön

“Kun Sinéad vihdoin encoren aikana ottaa aurinkolasit pois kasvoiltaan ja laulaa tuoreimman levynsä lopetusbiisin V.I.P., ilmaan piirtyy selkeä kuva siitä, mistä biisissä ja samalla artistissa itsessään on kyse: kuoren riisumisesta, hetkestä jolloin kaikki gloria on kadonnut ja jäljellä on ihminen paljain jaloin, ilman kilpiä ja suojamuureja. Se on seisovien aplodien arvoista”, kirjoittaa Anna Brotkin arviossaan.

Teksti ja kuva: Anna Brotkin

Sinéad O’Connor
Finlandia-talo
17.5.2013

No nyt on parranajokoneista ollut skarpeimmat terät käytössä. Finlandia-talon katsomossa istuu nimittäin puolet Suomen kaljuista naisista. Se on ymmärrettävää, sillä lavalle astuu pian Sinéad O’Connor, Irlannin ylpeys pop-musiikille heti Bonon jälkeen. Jotain samaa Sinéadissa ja Bonossa on, ehkä se maailmanpelastuskortti. Molemmilla tuntuu olevan agendallaan vähän suurempiakin teemoja kuin ”nyt bailataan”. Musiikkinsa lisäksi O’Connor on tunnettu papin lipereistään, 17 päivän mittaisesta avioliitostaan sekä kommenteistaan seksuaalisuudesta, sukupuolesta ja uskonnosta.

Nyt on parranajokoneista ollut skarpeimmat terät käytössä. Finlandia-talon katsomossa istuu nimittäin puolet Suomen kaljuista naisista.
Finlandia-talon keikalla Sinéad ei tosin juurikaan rupattele, vaan artisti soittaa biisinsä läpi melko orjallisesti. Ja hienoltahan se kuulostaa, viisihenkisen bändin avittamana. Alkupuoliskolla kuullaan uusimman levyn biisejä, joista varsinkin 4th and Wine ja keikan aloittava Queen of Denmark toimivat hyvin. Jälkimmäisessä tiivistyy konkreettisesti artistin tuotannon ydin: dynaamisen räyhäämisen ja kauniin herkistelyn vaihtelu.

Livenä pääosaan nousee sama kuin levyllä: Sinéadin omalaatuinen, persoonallinen, tunnistettava ääni. Jos Ellie Goldingin tuottajat huhkivat kuukausitolkulla saadakseen naisen soundin sellaiseksi kuin me olemme sen tottuneet kuulemaan, Sinéad tekee kaiken tarvittavan tuottamisen livenä. Artistin kädenmitta juuri ja juuri riittää viemään mikin tarpeeksi kauas. Kukaan muu ei näitä biisejä voisi esittää. O’Connor on Lady Gagan esiaste ennen ylidigitalisoitunutta maailmaa. Sillä erotuksella, että ristit eivät ole rekvisiittaa ja vaatteet ovat kuin kenen tahansa vantaalaisen perheenäidin kaapista. Sinéadin kohdalla outoilu ei ole mainoskikka tai faniyleisön kosiskelua, vaan rehellinen tapa olla.

Kesken Reason with Me -biisin yleisöstä nousee valkomekkoinen nainen, joka lipuu lavan eteen tanssimaan. Jäyhät suomalaiset pyörittelevät silmiään. Nainen liikkuu kuin transsissa ja biisin päätteeksi hyppää lavalle antaakseen idolilleen lahjaksi kaulakorun. Järjestysmiehetkin heräävät, mutta päätyvät lopulta vain kuiskaamaan, että ethän pliis tee noin enää jooko. Jotain salaisia mystisiä voimia siinä lavalla nyt vaihdettiin. Kohtaus on kuin David Lynchin leffasta. Kaikki palaset ovat hieman pois paikaltaan.

Keikan puolivälissä siirrytään hitteihin, jolloin yleisökin alkaa aplodeerata jo heti ensimmäisille soinnuille. Take off Your Shoes ja Fire on Babylon ovat saaneet erityisen sykähdyttävät sovitukset. Jälkimmäinen on biisi, joka sai minut teininä rakastumaan tähän dramaattiseen musiikkiin. Versio on hieno, kuin ylitsepuhaltava ukkosmyrsky. I’m Stretched on Your Grave kuullaan a cappella –versiona, joka taipuu fadoa muistuttavaksi esitykseksi. Se saa koko Finlandia-talon hiljenemään.

O’Connorin suurin hitti Nothing Compares 2 U saa arvatenkin yleisön villiksi, vaikka sovitus itsessään onkin maltillinen. Sinéadin tulkinta muistuttaa, että biisiä ei kannata valita karaokessa. Anna Abreukin olisi voinut jättää sen suosiolla laulamatta Idolsissa.

Juuri kun luulen, että biisien sovitukset ovat naimisissa alkuperäisten kanssa, Thank You for Hearing Me esittelee modernimman, kokeilunhaluisemman Sinéadin: kolmen pennin synabiitin päälle on rakennettu pala kerrallaan kasvava rytmiteos. Rumpalilla on täysi työ pysyä mukana.

Sinéad O’Connor on nainen, jonka ei toivo tulevan korvan juureen laulamaan. Lavalla naisen kaulan verisuonet pullistuvat ja sylki lentää. Lievää maanisuutta on ilmassa myös Sinéadin ottaessa jatkuvasti kontaktia lavamiksaajaan. Jotain on koko ajan korjattava. Nainen antaa palautetta muun muassa laulun keinoin keskellä biisiä, samalla kun miksaaja yrittää kuikuilla, mitäköhän asiaa Sinéadilla nyt on. Vikaa on varmasti myös keikkapaikassa itsessään. Tila muuttaa soundit välillä puuroiseksi lepakkoluolaksi.

Kun saarnaaja-Sinéad vihdoin encoren aikana ottaa aurinkolasit pois kasvoiltaan ja laulaa tuoreimman levynsä lopetusbiisin V.I.P., ilmaan piirtyy selkeä kuva siitä, mistä biisissä ja samalla artistissa itsessään on kyse: kuoren riisumisesta, hetkestä jolloin kaikki gloria on kadonnut ja jäljellä on ihminen paljain jaloin, ilman kilpiä ja suojamuureja. Se on seisovien aplodien arvoista, ja siinä on jotain jumalallista. Sellaisessa rehellisyydessä on sallittava myös pieni hörhöily: se, että että Sinéad O’Connor päättää keikkansa munkeilta oppimaansa uskonnolliseen hymniin, 40 sekunnin mittaiseen hyvänyönlauluun. Sitten hän niiaa kiltisti kohti taivasta ja poistuu keskuudestamme.

Huumerockin veteraani Roky Erickson oli yhä elossa Tavastialla

$
0
0

Post image for Huumerockin veteraani Roky Erickson oli yhä elossa Tavastialla

Millaisessa kunnossa päihteiden kanssa puljannut ja mielenterveysongelmien runtelema, psykedeelisen rockin legenda on 65-vuotiaana? Sitä selvittämään Roky Ericksonin konserttiin lähti Jukka Hätinen.

Teksti ja kuva: Jukka Hätinen

Roky Erickson, The Drowning Men, The Hounds of Baskerville
Tavastia, Helsinki
20.5.2013

”Täähän on ihan löysää”, huutaa mies ystävänsä korvaan edessäni. Painu sitten vaikka baarin puolelle mokeltamaan kamusi kanssa, ajattelen. Tavastialle mahtuu maanantainakin muutamia, joiden motiivit keikalle saapumiseen voi kyseenalaistaa.

Minkälaisin odotuksin Roky Ericksonia voi mennä katsomaan vuonna 2013?

Parikymppisenä hän sattui nappailemaan tajuntaa laajentavia aineita ja luomaan kavereidensa kanssa psykedeelisen rockin kuten me sen tunnemme. Nyt hän on harmaapartainen, ylipainoinen, eläkeikäinen papparainen, joka tuntuu olevan aika-ajoin eksyksissä ihmisten katseiden alla. Näiden kahden vaiheen väliin mahtuu luonnollisesti paljon tarinaa, Ericksonista puheen ollen ne ovat usein mollivoittoisia.

Roky Erickson, mies, myytti, legenda. Kaiken järjen mukaan hänen ei tulisi olla enää elossa. Onneksi järki ei aina näyttele tärkeää roolia rock-hommissa. Erickson kävi Suomessa kahdella keikalla vuonna 2007. Koska onnistuin väistämään molemmat, oli tällä kertaa kerta kaikkiaan pakko korjata erhe ja nähdä mies vielä, kun hänessä henki pihisee!

Hetkinen, olenko sittenkin samalla motiivilla liikenteessä, kuin yllä parjaamani jampat?

Pois se minusta. Kylläpä ajatus harhailee. Palataanpa takaisin keikan alkuun.

Myyntipöydältä olisi saanut silkkipainetun Roky-julisteen 30 eurolla ja nimmaroidun version vaatimattomasti satasella. Jäi ostamatta. Naureskelin myös sitä, että Erickson oli kuuleman mukaan käynyt viereisestä levykaupasta ostamassa oman levynsä.

Illan korkkasi Ericksonin pojan kokoonpano. Jegar Ericksonin johtaman The Hounds of Baskervillen dramaattinen ja jopa teatraalinen psykedelia tasapainoili mukiinmenevän ja falskin show’n välillä. Mietin lähes keikan ajan, missä vaiheessa Jegar on todella tajunnut, kuka hänen isänsä on. Muun ajan pohdin, miten tämä nuorisokokoonpano istuu illan pääesiintyjän taustabändiksi.

Roky Ericksonin ensimmäisten kappaleiden aikana kävi selväksi, että The Hounds of Baskerville ei soittaisi tänään täällä, ellei kyseessä olisi hänen poikansa bändi. Hapuilevasti ja ujosti yskähdellen lähti koirien kone käyntiin. Jännittikö nuorukaisia? Varmasti. Oliko biisejä treenattu liian vähän? Toivottavasti ei. Kumpikaan vaihtoehdoista ei kuitenkaan kelpaa selitykseksi, kun seistään loppuunmyydyn yleisön edessä soittamassa kappaleita, jotka osataan koko Tavastian voimin kollektiivisesti ulkoa.

Asian laita on kuitenkin se, että herra Erickson haluaa soittaa The Hounds of Baskerville taustabändinään. Tämän faktan sisäistämisen jälkeen on helpompi keskittyä keikasta nauttimiseen. Haluan uskoa, että se kuitenkin on suurin motivaatio 45 euroa maksaneen lipun ostolle. Aiempiin taustaorkestereihin vertaaminenkin on turhaa, sillä en niitä henkilökohtaisesti ole nähnyt.

Kylmät väreethän siinä pyyhkäisivät kropan lävitse, kun Roky vaappui lavalle ja Cold Night for Alligators tulvi ilmoille. Kitara vaikutti roikkuvan kaulassa lähinnä siksi, että Erickson saisi jotain puuhasteltavaa laulun oheen. Onneksi bändikin pääsi hittikimaran juoneen mukaan ja annoin itseni kylpeä eksyksissä olevan nallekarhun karismassa ja kertakaikkisen maagisessa kappalemateriaalissa.

Vanhan miehen ääni kuuluu olevan hyvässä vedossa. Muutamaan kertaan se pettää tai särkyy, muutamaan otteeseen mies unohtaa alkaa laulaa. Vain muutamaan. Setin aikana esitetyt kappaleet ovat ainoa mahdollisuus kuulla Ericksonia, kappaleiden välillä hän on joko selin yleisöön tai muuten vaan suu supussa.

Bermudan, White Facesin, John Lawmanin ja muutaman muun vedon jälkeen päästään keikan osioon, jota kuvailemaan tarvitsen alla olevan Juhani Tammisen apua.

Happoisat visuaalit muljuvat takaseinällä. Neljän tai viiden kappaleen putki 13th Floor Elevators -debyytiltä ja Levitation toiselta levyltä. Baskervillen koirat soittavat itsevarmasti. Roky toimittaa lähes 50 vuotta sitten kirjoitettuja psykedeelisen rockin klassikkoja. Imelä isä-poika-hetkikin koetaan. Toivottavasti en ikinä unohda sitä fiilistä, joka vallitsi Elevators-putken aikana.

Paluu päiväjärjestykseen ja Ericksonin soolotuotannon pariin. Kertakaikkisen mahtavista kappaleista on koko settilista kasattu. Nauttia saadaan muun muassa Night of the Vampiresta, Stand for the Fire Demonista, Two Headed Dogista ja mojovaan yhteislauluun yltyneestä The Wind and Moresta.

Konsertin päättää 13th Floor Elevatorsin You’re Gonna Miss Me. Roky Erickson hymyilee. Minä itken. Ikävä tulee, mutta onneksi olet vielä laulamassa tämän kappaleen.

Kun riutuva skitsofreenikko herkisti Tavastian katsomon kyyneliin

$
0
0

Post image for Kun riutuva skitsofreenikko herkisti Tavastian katsomon kyyneliin

Anton Vanha-Majamaa kävi katsomassa Daniel Johnstonin Tavastian-keikkaa ja liikuttui.

Teksti: Anton Vanha-Majamaa, kuvat: Mikael Mattila

Daniel Johnston, Talmud Beach
Tavastia, Helsinki
21.5.2013

Daniel Johnstonin Tavastian-keikkaan liittyy etukäteen ristiriitoja. Toisaalta artisti on eräs amerikkalaisen laulaja-lauluntekijäperinteen suurimmista myyteistä: taiteilija, joka on tuotannollaan inspiroinut Kurt Cobainin, Steve Shelleyn (Sonic Youth) ja Mark Linkousin (Sparklehorse) kaltaisia muusikoita. Toisaalta Johnston on kärsinyt mielenterveysongelmista koko aikuisikänsä ja vaeltanut vuosikaudet toinen jalka toden, toinen kuvitelman puolella.

Kun Johnston Peek a Boolla laulaa siitä, kuinka hän menetti junior high’ssa järkensä, ei kyse ole vertauskuvasta.
Tavastian lavalle nousee tiistai-iltana muusikko, joka on kuin haamukuva siitä nuoresta muusikonalusta, joka mainosti Hi, How Are You -kasettiaan MTV:llä 28 vuotta aiemmin. Johnstonin kädet tärisevät ja ääni on Doral 100’s -savukkeiden kärventämä, kulahtaneet verryttelyhousut riippuvat hänen valtavan vatsansa alla. Instrumentti ei pysy käsissä, joten musisoinnista vastaa lämppärinä toiminut kotimainen Talmud Beach. Apupöydällä on kolme vichypulloa ja kokistölkki. Jälkimmäinen on avattu esiintyjälle valmiiksi. Pullot pysyvät kiinni.

Näky on surullinen, mutta sääliä on turha tuntea. Parempi on ostaa vaikkapa paita muistoksi ja tukea sillä artistia, joka 52-vuotiaana asuu yhä vanhempiensa luona Wallerissa, Teksasissa. Muistan lukeneeni, että Johnston keräsi jossain vaiheessa rahaa rakentaakseen vanhemmilleen toista taloa. Toivon, että kangaskassiin laittamani vähäiset roponi tuovat sen taas pari lankkua valmiimmaksi.

Johnstonin persoonasta kertoo paljon se, kuinka nopeasti tunne tirkistelystä ja sosiaalipornosta häviää. Artisti ei ole kunnossa (ja tuskin tulee koskaan olemaan) mutta tuntuu nauttivan esiintymisestä. Tai, oikeammin, se on hänelle elinehto: muutaman vuoden takaisesta The Devil And Daniel Johnston -dokumentista muistamme, kuinka tärkeää Johnstonille aina oli päästä esittämään musiikkiaan ja tulla tunnetuksi. Sitä eivät estäneet varhain oireilleet skitsofrenia ja kaksisuuntainen mielialahäiriö, saatikka niihin liittyneet lääkesekaannukset.

Tavastialla yleisö kuulee itseoikeutetusti rykelmän Johnstonin suurimpia hittejä. Vajaan 40 minuutin settiin mahtuvat Devil Townin, Walking the Cown, Casper the Friendly Ghostin ja Don’t Let The Sun Go Downin kivuliaat tulkinnat. Encoressa Johnston laulattaa yleisöllä Funeral Homea, ja yhteislaulu lähtee satakertaisena verrattuna 1990-levyn sympaattiseen livetaltiointiin. Viimeiseksi säästetty True Love Will Find You in the End saa viimeistään kyyneleet virtaamaan.

Johnstonin suurin anti laulunkirjoittajana on hänen kykynsä kertoa sinisilmäisen naivisminsa kautta tarinoita itsestään ilman minkäänlaista etäännyttämistä. Kun hän Peek a Boolla laulaa siitä, kuinka hän menetti junior high’ssa järkensä, ei kyse ole vertauskuvasta. Laulut paholaisesta ovat lauluja paholaisesta, johon Johnston uskoi, tai uskoo kenties yhä.

Casper the Friendly Ghost herättää kauhukuvia siitä keikkamatkasta, jolla Johnston erehtyi luulemaan itseään Kasper-kummitukseksi ja heitti isänsä kaksipaikkaisen lentokoneen avaimet ikkunasta ulos. Kaikki rakkauslaulut taas nivoutuvat Johnstonin ensirakkauteen, Laurie Alleniin, jolta hän ei koskaan saanut vastakaikua. Some Things Last a Long Time -kappaleessaan Johnston laulaa seinällään roikkuvasta kuvasta, johon liittyvät muistot eivät hälvene. Se kuva esittää melko varmasti nauravaa Laurieta, joka sittemmin nai hautausurakoitsijan.

Johnstonin mieli saattaa olla hänen omien paholaistensa riivaama, ja ymmärrys maailmasta ja asioista jotakin, josta emme sivustaseuraajina aivan saa otetta. Tärkeimmät asiat tuskin silti karkaavat hänen mielestään. Niitä Johnston kanavoi musiikkiinsa ja kuvataiteeseensa. Niistä saamme Tavastian lavallakin vilauksen. Enempää en voisi toivoa, ja enempää en osaa sanoa. Harvoin on Tavastia näin täynnä pyyteetöntä rakkautta, ja harvoin on sitä näin vaikea pukea sanoiksi.

Kiitos, Daniel, ja hyvää matkaa.


Havaintoja Barcelonan Primavera-festareilta: Hipsterikliseitä, indiemössöä ja “miesnerojen musaa”

$
0
0

Tämä yhtye, Deerhunter, taisi tehdä kirjoittajaan suurimman vaikutuksen.

Iida Sofia Hirvonen matkusti Katalonian jokakeväiseen indietaivaaseen, eli Primavera Sound -festivaaliin, ja teki ensimmäisenä festaripäivänään seuraavat yhdeksän huomiota.

Teksti: Iida Sofia Hirvonen, kuva: 4AD

Primavera Sound
Barcelona, Espanja
23.5.2013

1. Spring Breakers -läpät kulutettiin loppuun ennen kuin koko festarit alkoivatkaan. Se vaikutti väsyneeltä ja idioottimaiselta. Ihmiset muuttuvat festareilla Putous-hahmoiksi, jotka hokevat yhtä asiaa: “spring break”. Spring break on uusi “nyt rillataan”.

2. Täältä jos postailee jotain sosiaaliseen mediaan, ei voi kuin hävitä, minä ajattelin. Täällä ei voi käydä kuin ironisesti. Primavera on “hipsterklisee” ja “spektaakkeli”, jossa ihmiset tappelevat siitä, kenen jutut tai bongaukset kapitalisoidaan Facebook-likeiksi ja retwiiteiksi, eikä mikään ole enää niin vilpitöntä tai rentoa kuin silloin ennen ja lopetan puhumisen ja kävelen ihmisten luota väärään suuntaan, koska on pakko.

3. Mietin, että tuntuu kummalliselta sosiaaliselta tilanteelta, kun viisi tyyppiä soittaa lavalla ja viisisataa bailaa.

4. Primaveraan on tuotu jostain maailmanpyörä. Kävin siellä jostain syystä. Se pyöri liian monta kierrosta ja tuntui siltä, kuin en olisi ollut festareilla vaan tivolissa. Alhaalla soitti Do Make Say Think. Jotain post-rockia Irc-gallerian ajalta. Muistaako sitä enää kukaan? Ei varmasti.

5. Tame Impala kuulosti progelta, “miesnerojen musalta” ja helvetin hyvältä. Se vaikutti myös yllättävän suositulta, koska yleisössä eli sekopäinen tungos. Screenillä heilui jokin neonvärinen näytönsäästäjä/päästäjä ja täysikuu paiskotti, kunnes se meni pilven taa. Juuri sellainen tilanne, jolta Lonerism-albumi kuulosti. Ei Instagram-kuvalta, vaan joltain paljon syvällisemmältä.

6. Grizzly Bear ja Animal Collective kuulostivat juuri siltä indien mössöltä kuin voitte kuvitella. Päälava vie kaiken soundin harakoille, mutta Animal Collective taisi soittaa parhaimman keikan, jonka heiltä olen koskaan kuullut. He ovat lopettaneet jumituksen ja alkaneet soittamaan biisejä, mikä toki indiekeikalla kolmelta yöllä tuntuu ilahduttavalta. Yleensä Animal Collectiven keikalla alkaa nukuttaa, nyt ei laisinkaan.

7. White Fence vaikutti “retromössöltä” tai bändiltä, joka voisi olla kuin Of Montreal, jos muutkin uskaltaisivat meikata kuten basisti. Kaikki biisit kuulostivat samalta ja vähän erilaiselta ja Spotifylta. Kuin olisi kännissä käynyt netissä, minä ajattelin.

8. Deerhunterin keikka oli tietty paras, koska Bradford Coxilla oli musta peruukki päässä, ja he soittivat biisejä enimmäkseen Monomania-albumilta ja biisit tuntuivat livenäkin aivan yhtä tärkeiltä kuin levylläkin. Ajattelin, että Deerhunter on tänä päivänä ainoa relevantti bändi, jonka rinnalla kaikki muu muuttuu turhaksi sisältöhötöksi. Alan kuulostaa itse ihan Putous-hahmolta, joka hokee “Deerhunter”.

9. Täällä on ilmainen wifi. En käyttänyt sitä. En ole “netissä”. Olen “täällä”. Primavera forever bitches.

Poimintoja Primaverasta, osa 2 – Ärsyttäviä brittejä, surullisia setäbändejä ja upeita performansseja

$
0
0

My Bloody Valentine (jossain alhaalla keskellä).

Iida Sofia Hirvonen vieraili suuressa ja uljaassa Primaverassa katsomassa, mitä vuoden 2013 musiikkiskenellä on tarjottavana. Olihan siellä kaikenlaista.

Teksti: Iida Sofia Hirvonen, kuvat: Ari Korpi

Primavera Sound
Barcelona, Espanja
24.–25.5.2013

Perjantai

• Joku brittiläinen NME-retrobändi nimeltä Peace soitti perjantain alkuun päälavalla. Kaikki biisit vaikuttivat veltolla “psykedelialla” lantratulta Oasikselta, eikä yhtye osannut edes poseerata coolisti. Bändin laulaja oli sonnustautunut karvatakkiin ja T-paitaan, jossa on peace-merkki. Tarvitseeko sanoa enempää?

Vanheneminen ei oikein sovi The Jesus and Mary Chainin Jim Reidille.
• “James Blake on modernin ajan Tom Waits. Muista sitten kapitalisoida tämä läppä siinä sun raportissa”, ystäväni Jussi sanoi. Ja niin minä tein. James Blake: mies joka soittaa nyyhkymusaa yksin hotellin aulassa, ja basso on pudotettu.

• Vaikutti järjettomältä, etta maailmanpyörä oli koko betonifestivaalin ainut lämmin paikka.

Breeders soitti Last Splash -levyn alusta loppuun ja näytti ja kuulosti aivan samanlaiselta kuin “silloin ennen” eli Youtubessa. “Bändi X soittaa klassikkolevynsä X” vaikuttaa toimivalta mutta liian varmalta ja yllätyksettömältä konseptilta. En ole varma, kannatanko tällaisia keikkoja. Cannonballin jalkeen lähdin katsomaan Shellacia.

The Jesus and Mary Chain ja Blur kuulostivat niin ikään turvallisilta ja nostalgisilta setäbändeiltä. He soittivat tasaiset kokoelmat rockhittejä, ja keikat vaikuttivat “yllättävän kovilta”, koska odotukseni olivat alhaalla. Vanheneminen ei oikein sovi Jim Reidille. En ole varma, kannatanko tällaisten bändien comeback-keikkoja. Vaikka musiikki tuo varmasti onnistuneet festaribileet, niista tulee usein jotenkin surullinen olo.

• Perjantain paras keikka oli kuitenkin varmasti The Knifen performanssi. Soittimet vaikuttivat pelkältä rekvisiilta. Lavalla hääräävät tyypit hakkasivat rumpua, tanssivat, ja kaikki musiikki tuntui hyökyvän jostain tyhjästä tai nauhalta tai netistä.

Osta älypuhelin, sanoivat. Saat hienoja keikkakuvia, sanoivat. Yllä Deerhunter ei kun The Knife.

Lauantai

• “Tame Impala for girls” eli Melody’s Echo Chamber tuntui lauantain koomahuvipuistotunnelmissa positiiviselta yllätykseltä. Bändi ei soittanut lainkaan yhtä tehokkaasti yhteen kuin Tame Impalan huolella viritetty nerosoundi. Kappaleiden kompositio on kuitenkin kiinnostavampi, ja yhtyeessä tuntuu piilevän jotain maagisempaa kuin Tame Impalassa.

Deerhunterin Bradford Cox rääkyi rumpukoneen päälle: 'Do you like it?!! Do you fucking like it? You like it!'
Thee Oh Sees veti “tiukasti” ja intensiivisesti, mutta loppua kohden keikka muuttui puuduttavaksi punk-ranttaukseksi, jossa kaikki biisit kuulostivat aika samalta.

Deerhunter paikkasi Band of Horsesia ja soitti samanlaisen keikan kuin torstainakin. Välissä tapahtui jotain “eurodance”-sekoilua jossa Bradford rääkyi rumpukoneen päälle: “Do you like it?!! Do you fucking like it? You like it!” Järkytys: hänellä ei ollutkaan päässä peruukkia vaan todelliset hiukset.

• Asettelin satojen muiden tavoin huolella tulppia korviini ennen My Bloody Valentinen keikan alkua, mutta otin ne heti pois. Keikan alku soi shokeeraavan hiljaa, ja miksaus tökki kaikissa muissa paitsi uuden levyn biiseissä. Loppua kohti jyly kehittyi jonkin asteen maanjäristykseen asti. Täysikuu näytti rekvisiitalta täydellisen elämyksen kulississa, mutta kokemusta häiritsivät screenille heijastuvat lähikuvat festariurpojen irvistelevista kasvoista.

(Muutenkin Primavera oli täynnä brittiläisiä festariniskoja, jotka alkoivat tämän tästä kaatamaan kaljaa toistensa päälle ja väkisin smalltalkkaamaan jokaisen vierustoverin kanssa esim näin:

Hello! Woohou, you look frightened! What´s your name?
Hmm
What is this band that is playing now? Are you here for the Band of Horses?
No.
Where are you from? Did you hear me? Where are you from darling?
Finland.”
Ooh Finland! I heard its very… nice! How are things in Finland? Is it cold?
No.”)

Tuntui ihanalta kuulla You Made Me Realise, Thorn ja Soon livenä. En kuitenkaan tarvinnut korvatulppia koko keikan aikana. You Made Me Realisen noisevenytys ei kestänyt viittätoista minuuttia vaan festari-light-henkiset viisi. Myytti murtui.

Hot Chip oli huippu livebändi. Levyversioiden steriiiliys loisti poissaolollaan. Sovitukset olivat täynnä hauskoja synakoukkuja, ja hitit venyivat juuri sopivalla tavalla päätäsekoittavan pitkiksi. Kannattaa mennä katsomaan jos esimerkiksi Ilosaarirockiin menette!

Tämän jalkeen livemusiikkikiintio oli täynnä, kylmyys jäyti väsyneita luita, enkä aio nähdä Deerhunteria kolmatta kertaa, vaikka viela tätä kirjoittaessani se olisi mahdollista.

Lue Primavera-raportin ensimmäinen osa tästä.

“Naispuolisen Bob Dylanin” intensiivinen ensivisiitti – Lucinda Williams nosti ihokarvat pystyyn

$
0
0

Post image for “Naispuolisen Bob Dylanin” intensiivinen ensivisiitti – Lucinda Williams nosti ihokarvat pystyyn

Jean Ramsay kävi tsekkaamassa maineikkaan countryrock-laulajattaren Helsingin Finlandia-talolla.

Teksti ja kuvat: Jean Ramsay

Lucinda Williams, Irma Agiashvili
Finlandia-talo, Helsinki
28.5.2013

Pitkän matkaa Lucinda Williamsin on pitänyt kulkea päästäkseen Suomeen.

Countryn omintakeisimpiin kuuluva ääni oli pääosassa, venyen laiskasta Etelän narinasta hurjaksi murinaksi. Williamsin ansioita tekstiensä tulkitsijana ei tämän illan jälkeen voi kieltää.
Kun hän ensimmäistä kertaa 20 vuoteen tuli Ruotsiin West-kiertueella vuonna 2007, tuntui se miltei epätodellisen hienolta. Kun kuutta vuotta myöhemmin suomalaisyleisölle tarjoiltiin samanlainen suurimpien hittien läpileikkaus, tuntui se vielä hienommalta. 23 kappaletta kahden tunnin aikana, ja viimeisenä kappaleena debyytiltä löytyvä Memphis Minnie -cover Nothin’ in Ramblin’?

Joo, en uskoisi ellen olisi itse ollut paikalla.

Trion voimin kiertävä bändi luotti keikan alkupuolelle pienieleisempään ilmaisuun, Lucindan pitäytyessa akustisessa Gibsonissaan. Jopa kitarahirmu Doug Pettibone malttoi soittaa pienellä liekillä, josta varmasti oli hyötyä loppukeikan dramaturgiaa ajatellen. Yhtyeen vaihtaessa yhdeksännen biisin I Lost It aikana isomman vaihteen silmään, sivistyneesti paikoillaan istunut yleisö käsintuntuvasti sähköistyi, ja Lucindan vaihtaessa pari biisiä myöhemmin itsekin sähkökitaraan päästiin todelliseen ydinluuhun käsiksi.

Illan toinen uusi kappale Something Wicked This Way Comes oli hieman sinnepäin, mutta kitkeränsuloiset klassikot Real Live Bleeding Finger and Broken Guitar Strings ja Come On nostivat niskavilloja pystyyn. Varsinkin viimeisessä Williams avasi kaikki palkeet ja antoi huudon tulla sielun pohjasta.

Tuo kantrimusiikin omintakeisimpiin kuuluva ääni olikin illan pääosassa, venyen laiskasta Etelän narinasta hurjaksi murinaksi. Williamsin ansioita tekstiensä tulkitsijana ei tämän illan jälkeen voi kieltää. Vaikka rumpuja hieman kaipasi “bändisetin” loppupuolella, en niitä loppupeleissä haluaisi sitten kuitenkaan hukuttamaan tuota hienoa ääntä sen nyanssien kustannuksella.

Setti oli tosiaan taitavasti räätälöity pitkän linjan fanin märkä uni, sisältäen klassikoita koko uran varrelta (Pineola, Drunken Angel, Essence, Change The Locks, Crescent City, Blue, Fruits of My Labour…).

Hyväntuulinen Lucinda vitsaili ja kertoi tarinoita kappaleiden taustoilta, mainiten niin seuraavana iltana samassa paikassa esiintyvän Emmylou Harrisin (Crescent City -cover) ja Drunken Angelin Blaze Foleyn (joka kuulemma yhtä hyvin olisi voinut olla Townes Van Zandt tai Kurt Cobain).

Akustisena painajaisena yleisesti pidetty Finlandia-talo sai soundistaan kehuja artistilta heti ensimmäisen kappaleen jälkeen (Alvar olisi tyytyväinen!), ja muutenkin Lucinda kehui Suomea. Yleisönkosiskelun maku häipyi heti, kun hän sanoi jotenkin pystyvänsä samaistumaan Suomeen paremmin kuin muihin Pohjoismaihin. Hän pyyteli aidon oloisesti anteeksi, ettei ollut saapunut visiitille aiemmin (“me amerikkalaiset olemme niin tyhmiä”) ja vannoi palaavansa heti seuraavan levynsä kiertueella.

Upean setin silasivat coverit Williasille selvästi tärkeiltä artisteilta Skip James, Memphis Minnie, Robert Johnson ja Nick Drake. Viimeiseltä ei kuultu Sweet Old World -levyltä löytyvää Which Willia, vaan hieman mutkia oikonut, mutta sielukas luenta debyytin klassikosta River Man.


“This is one of her personal guitar picks. I don’t usually hand these
out, but seeing as she had a real good time here tonight I’ll make an
exception”, sanoi lavateknikko kysyttäessä, saisiko settilistaa katsoa.

Illan ensimmäinen uusi biisi I Look At the World nosti veden kielelle uuden levyn suhteen. Toissavuotiselta, tasoa parin heikomman levyn jälkeen nostaneelta Blessed-levyltä kuultiin vain nimikappale ja entisen managerin muistolle sävelletty Copenhagen.

Sivulta sivulle musiikkiinsa eksyneen oloisesti huojuva Lucinda oli oma itsensä: nerokas, intensiivinen, ja sanoja oli niin paljon että aiemmilta keikoilta tuttu lunttivihko oli mukana. Voisi miespuolinen Bob Dylan ottaa oppia naispuoliselta verrokiltaan: oli hienoa saada sanat täydellisinä eikä sinne päin mumistuina.

Illan avasi Johnny Lee Michaelsin suojatti Irma Agiashvili, joka varsinkin ensimmäisen kappaleensa aikana teki voimakkaan vaikutuksen. Synkässä bluesmaisessa ulosannissa ja sanoituksessa oli enemmän kuin vähän ripaus PJ Harveytä. Seuraavat kappaleet eivät olleet huonoja, mutteivät päässet aivan avaajan intensiteetin tasolle.

Sähkökitaralla, kosketinsoittimella ja nylonkielisellä kitaralla Agiashviliä säestänyt Johnny Lee Michaels (vasta julkaistun debyytin tuottaja, muuten) oli vaikuttavan tyylitajuinen ja pidättyväinen mausteissaan. Miksaaja ei ollut aivan tilanteen tasalla. Toisiksi viimeisen kappaleen hieno flamenco-kitara saatiin kuuluville oikeastaan vasta toisen soolon aikana. Yleisesti ottaen vaikutelma oli kuitenkin positiivinen, varsinkin kun ottaa huomioon että kyseessä oli vasta yhtyeen toinen keikka.

Tässä vielä Lucinda Williamsin toteutunut settilista:

Can’t Let Go
Car Wheels on Gravel Road
Pineola
Crescent City
Fruits of My Labour
I Look at the World
Copenhagen
Blue
I Lost It
Drunken Angel
Something Wicked
Real Live Bleeding Fingers & Broken Guitar Strings
Come On
Hard Time Killin’ Floor Blues (Skip James)
Essence
Change The Locks
Honey Bee
Joy
Encore
River Man (Nick Drake)
Blessed
Get Right With God
Encore #2
Stop Breaking Down (Robert Johnson)
Nothin’ in Ramblin’ (Memphis Minnie)

Elektropoppari Toro Y Moi Tavastialla – Tämän miehen bileisiin haluavat kaikki

$
0
0

Post image for Elektropoppari Toro Y Moi Tavastialla – Tämän miehen bileisiin haluavat kaikki

Susanne Salmi kävi kävi katsastamassa Tavastialla, millaista juhlatunnelmaa chillwave-herra Toro Y Moi oikein sai aikaiseksi.

Teksti: Susanne Salmi, kuva: Live Nation

Toro Y Moi
Tavastia, Helsinki
30.5.2013

Siideri kuplii, alkukesän aurinko hehkuu iholla. Miksauskopin edustalla on harvinaisen hiljaista, sillä hyväntuulinen yleisö pakkautuu mahdollisimman lähelle illan viihdyttäjää, Toro Y Moi -nimellä tunnettua Chaz Bundickia.

”Siis mehän tultiin tänne bailaa”, hihkuu joku pyyhältäessään ohitseni päästäkseen lähemmäs Tavastian lavaa.

Unelias pop-musiikki on toki ihanaa, mutta livetilanteessa se pakottaa kuulijansa varpailleen. Mitä jos alkaa nukuttaa? Mitä jos bileitä ei koskaan tulekaan?
Toro Y Moin musiikki lienee viime viikkoina säestänyt yksiä jos toisiakin kesänavaushippoja. Vastikään julkaistu kolmas pitkäsoitto on imenyt itseensä vaikutteita niin r’n’b:stä kuin modernista klubisoundistakin. Chillwave-aallon harjalla yleisön tietoisuuteen surffannut Toro Y Moi ei kuitenkaan ole pelkkä yksiulotteinen bileisäntä. Yhdysvaltalaismuusikon juuret ovat muualla: vuonna 2010 julkaistulla esikoisalbumillaan Causers of This nuori elektrovelho seikkaili vielä unenomaisen elektropopin maailmassa.

Unelias pop-musiikki on toki ihanaa, mutta livetilanteessa se pakottaa kuulijansa varpailleen. Tästä syystä myös Toro Y Moin keikka on herättänyt etukäteen muutamia kysymyksiä. Mitä jos alkaa nukuttaa? Mitä jos bileitä ei koskaan tulekaan?

Onneksi alku on lupaava. Uudelta levyltä avausbiisiksi poimittu Rose Quartz hämmästyttää intensiivisyydellään. Bundickin levyversioissa etäisenä pysyttelevä laulu täyttää tilan ja hyökkää suoraan kuulijoidensa iholle; lyriikatkin saavat äkkiä uusia merkityksiä, syvenevät. Siinä sivussa maestro loihtii kolmimiehisen taustabändinsä kanssa äänimaiseman, joka on kuin lyömätön yhdistelmä Caribouta ja Four Tetiä.

Kokeneemmista kollegoistaan Toro Y Moi eroaa edukseen olemalla lavalla erityisen läsnä. Sympaattisen oloinen nuorimies hymyilee, kohentaa huonosti vauhdissa mukana pysyviä silmälasejaan ja silminnähden nauttii olostaan. Kunnialla tehtävänsä hoitava taustabändi tyytyy hytkymään kuuliaisesti mukana.

Heti Rose Quartzin jälkeen ensimmäistä kertaa Suomessa esiintyvä artisti ilahduttaa kuulijoitaan tuotantonsa avainkappaleilla Talamak ja New Beat, joiden arvo tunnelman nostattajina on kiistaton tilanteessa kuin tilanteessa. Musiikki on yhtä mehevän raikasta kuin hedelmäliha Underneath the Pine -kakkoslevyn kannessa. Laskeva aurinko tuntuu ulottavan hyväilynsä klubin sisälle asti, jalat tamppaavat kuvitteellista hiekkarantaa. Hymyilyttää.

Keikka on kuin artistin paras biisi, Still Sound: loistava ja mukaansatempaava, mutta suvanto-osaltaan hieman liian pitkä.
Sitten tapahtuu jotakin. Ilmeisesti Toro Y Moi on annostellut makeinta nektariaan liian suurella kauhalla heti kättelyssä, sillä äkkiä artistin taskut tuntuvat olevan valitettavan tyhjät: bileet rauhoittuvat, vauhdikkaasti alkanut keikka muuttuu chillwave-laineiden liplatukseksi. Musiikki on yhä kaunista, kekseliästä ja mielenkiintoistakin, mutta äskeinen intensiteetti on poissa. Bundickin katse harhailee kaukaisuuteen – on kuin mies tietäisi itsekin, ettei ole omimmassa elementissään juuri nyt.

Aivan metsään ei sentään mennä, mistä on kiittäminen taidokkaasti musisoinutta taustayhtyettä: osa Toro Y Moin rauhallisemmista kappaleista kääntyy musiikillisesti varsin mielenkiintoisiksi sovituksiksi, joissa klassinen indiepop helisee ja kitarasoolot kirskuvat. Erityisesti So Many Details muodostuu hurjaksi vyörytykseksi, jonka aikana Bundick ei säästele itseään eikä kuulijoitaan. ”What happened to us?”, hän tiedustelee levyversioon verrattuna huomattavan aggressiivisesti. Tästä huolimatta rauhallisemmat hetket tekevät kuulijasta kärsimättömän: kuka napsautti hitaat soimaan kesken vauhdikkaimman ilottelun?

Toro Y Moin keikka on kuin artistin paras biisi, Still Sound: loistava ja mukaansatempaava, mutta suvanto-osaltaan hieman liian pitkä. Onneksi tapahtuu aivan kuten Still Soundin esimerkki antaa ymmärtää – viimeisten kappaleiden myötä Toro Y Moin luoma hilpeä intensiteetti palaa Tavastialle. Hymy löytää tiensä takaisin niin Bundickin kuin tämän kuulijoidenkin kasvoille. Viimeistään encoressa kuullut All Alone ja Low Shoulders toimivat kuin paraskin kuohuva. Ne pyyhkivät kuulijoiden mielistä menneet apatian hetket jättäen jäljelle ainoastaan juhlatunnelman.

Tuntemattomaksi jäänyt kanssakatsoja oli kuin olikin oikeassa. Tämän miehen bileisiin haluavat kaikki.

Kiss Hartwall-areenalla: Paul Stanley kuulostaa oudossa määrin South Park -hahmolta

$
0
0

Gene on Genelle Gene.

Jami Järvinen vieraili Kissin keikalla Helsingin Pasilassa. Siellä miehet verhoutuivat meikkeihin ja yleisö oli hiljaa. Paul Stanley onneksi ei ollut, tietenkään.

Teksti: Jami Järvinen, kuvat: Jana Blomqvist

Kiss
Hartwall-areena, Helsinki
3.6.2013

On saatanan kuuma. Hartwall Areenan käytävät ovat täynnä kansalaisia, jotka jonottavat tuoppia tai edes virvoitusjuomaa. Vissy maksaa 3,50 €. Rahat kilahtavat Tradeka-yhtymän sataprosenttisesti omistaman Restelin kassaan. Gene Simmons ei tiedä, että tänä iltana koko yleisö sponsoroi suomalaisia työväenpuolueita.

Paul Stanley ei ehkä edes välittäisi.

Täällä on tänään Kiss-yhtyeen konsertti. Gene Simmons, Paul Stanley ja ne kaksi muuta.

Jokainen meistä on joskus vähän Gene Simmons. Paitsi Gene Simmons, joka näyttää aivan Al Pacinolta, joka on maskeerattu Gene Simmonsiksi.
Areena vaikuttaa täydeltä. Ylimmilläkin lauteilla hikoilee Kiss-faneja, jotka ovat saapuneet seuraamaan yhtyettä kuka mistäkin maakunnasta. Taustalla rullannut odottelumusiikki on tauonnut. Esiintymislava on peitetty. Yleisö päästelee ujoja hihkaisuja, kunnes mäiske alkaa.

Kun se alkaa, esiripun alta paljastuu järjettömän valtava hämähäkin muotoinen trussi, joka ojentelee koipiaan. Taustalla on jättimäinen animaatio. Psycho Circus -niminen teos hyrähtää soimaan. Ilotulitteet paukkuvat. Bändi ei ole suorastaan timanttisessa iskussa, mutta parhaansa tekevät. Gene Simmons näyttää kieltään. Simmons näyttää kieltään uudestaan. Hän näyttää vihaiselta, vaan ei pelottavalta.

Ajattelen elokuvaa Priscilla – Aavikon kuningatar. Gene Simmons sopisi siihen hyvin.

Kappale taistellaan loppuun, Paul Stanley pitää pienen puheenvuoron. ”Helsinkiii!” Hän kuulostaa oudossa määrin South Park -hahmolta. Ja kun mielikuva on kerran juurtunut, se pysyy.

Shout it out loud, Helsiiinkii!” hän yllyttää yleisöä. Yleisö tuijottaa kädet puuskassa takaisin. Järkähtämättömänä.

'How many of you have the album Monster?' kysyy laulaja. Yleisö vastaa hiljaisuudella.
Stanley ei luovuta. Hän kiljaisee joka toisen säkeistön välissä Suomen pääkaupungin nimen. Biisi vaihtuu vuoden 1974 klassikkoon Let Me Go, Rock ‘n’ Roll ja Gene Simmons käy lauluvuoroon, mutta Helsingin huuteleminen ei lopu. ”Oh yeah, Helsiiinkiii! Let me hear ya!

Lopulta katsomoa huudatetaan puolelta toiselle. Syttykää nyt, perkele! Kaikesta huhkimisesta huolimatta yleisö on jähmeää. Jokaisen biisin lopussa annetaan melko muodolliset suosionosoitukset.

Keikka etenee ensimmäisen kvartaalinsa jälkeen pieneen suvantovaiheeseen. Illan viides kappale on kuulemma jälleen uudelta albumilta. ”How many of you have the album Monster?” kysyy laulaja. Yleisö vastaa hiljaisuudella, onhan vaitiolo jossain määrin myöntymisen merkki.

Paul Stanley hihkuu jälleen jotain kohteliasta Helsingistä ja tulkitsee Monster-levyn avausraidan Hell or Hallelujah. Permantoyleisö vaihtaa painon toiselle jalalle.

Ulkona on yhä tappava seksihelle eikä sisälläkään ilma tunnu vallan viileältä, kun koko illan sykkineet tulipatsaat alkavat näyttää vauhkoontumisen merkkejä lavalla. Biisi vaihtuu War Machineksi, lieskat yltyvät loimottamaan infernaalisesti. Kuumuus hohkaa katsomossa asti. Kappale ei ole yhtään sen kummoisempi kuin edeltäjänsä, mutta tehosteet yltyvät kohti huipennustaan.

Sireenit soivat. Gene Simmons asettuu asentoon. Yleisö pidättelee haukotustaan. Simmonsilla on soihtu kädessään. Hän syöksee tulta! Kohteliaat aplodit palkitsevat urotyön.

Everybody feel good?” kysyy Paul Stanley kuulostaen huolestuneelta nuoriso-ohjaajalta.

Rock’n’roll!” vastaa yksinäinen miesääni katsomosta.

Kiss on yhtye, jonka kuunteleminen kai edellyttäisi suunnatonta ja kaiken anteeksi antavaa fanittamista. Mikään määrä mekaanisia hämähäkkilavoja ei tee itse biiseistä valtavan ihmeellisiä rock-klassikoita. Heaven’s on Fire tampataan läpi tasatahtia lykkien eikä esikoislevyltä mukaan napattu Deucekaan kosketa kuin ehkä Kiss Armyn uskollisia sotureita.

Show’n puolivälissä tulee aika siirtää huomio pois bändistä ja osoittaa huomiota faneille. Kamerat käännetään katsomoon ja Kiss Armyn jäseniin. Lavan jättiscreenille ilmestyy kuva reippaan ammattikorkeakouluinsinöörin näköisestä silmälasipäisestä nuorukaisesta, joka hetken harkittuaan yltyy näyttämään kieltään. Jokainen meistä on joskus vähän Gene Simmons. Paitsi Gene Simmons, joka näyttää aivan Al Pacinolta, joka on maskeerattu Gene Simmonsiksi.

Say yeah, yeah!” bändi nostattaa tunnelmaa.

”Ööh”, yleisö vastaa.

Let me hear you say yeah!

”Ööh.”

Eric Singer kaivaa jostakin housunpuntistaan käteensä singon. SINGON.
Olen väsynyt ja masentunut. Pyrotekniikka on näyttävää, räjähdykset äänekkäitä. Ja onhan tuo sentään Kiss. Mutta jotain puuttuu. Ehkä sydän. Pengon laukkuani. Olin ostanut suklaapatukan juuri tällaista hetkeä varten. Tajuan kadottaneeni herkun – se on pudonnut jonnekin lattialle. Olen murheen murtama, miten tätä jaksaa, kun verensokerit ovat alhaalla ja musiikki junnaavaa?

Hätkähdän takaisin keikan todellisuuteen, kun Paul Stanley selittää biisien välissä, miten käsittämättömän paljon he Kississä tykkäävät Helsingistä ja kuinka he aikovat olla stadissa kolme päivää. Tieto kuitataan jo hyväksi havaitulla stoalaisuudella. Ja seuraavan biisin laulaa Tommy.

Katson kännykällä Wikipediasta Tommyn sukunimen. Thayer.

Rumpali Eric Singer osallistuu viimeinkin esitykseen. Rumpusetti nousee ilmaan hydrauliikan varassa. Lavan sivuille on kiinnitetty koristeeksi neljä ”rakettimoottoria”. Ikään kuin se ei riittäisi, Singer kaivaa jostakin housunpuntistaan käteensä singon. SINGON.

Rumpali ampuu olalta. Pyrot räiskähtävät. Jehna.

Esitys on tavoittamassa uusia älyttömyyden tasoja. Gene Simmons siirtyy lavalla valokeilaan ja sylkee verta. No nyt! Hänen olkatoppauksiinsa on kiinnitetty vaijerit, tämä lupaa hyvää. Yhtäkkiä hänet tempaistaan ylös, aina hämähäkkitrussin päälle. Yhä verta valuen hän laulaa korkeuksissa God of Thunderin.

Rock’n’roll!” huutaa joku yleisöstä.

Perään nykäistään Lick It Up, minkä jälkeen yhtye käy jälleen huudattamaan yleisöä. Erityistä iloa osoitetaan sen tähden, että Suomen kansa on niin kovin ylpeä suomalaisuudestaan. Ikään kuin kansallistunteista olisi maassamme ollut viime aikoina vajausta.

”Ööh”, Suomen kansa vastaa kohteliaasti.

Kiss on valmis viimeiseen suureen stunttiinsa. Paul Stanley haluaa yleisön huutavan hänen nimeään.

”Paul”, toteaa yleisö.

Se ei riitä, pitäisi huutaa kovempaa.

”Paaul”, yrittää yleisö hiukan innokkaammin.

Permannolla on hiljaista, mutta yhtäkkiä huomaan kahden teinitytön hyppivän takanani aivan päättömästi. Mitä he tekevät täällä? Ja minne he ovat unohtaneet rintaliivinsä?

Paul Stanley haluaisi ihmisten vielä kerran kailottavan hänen nimeään.

”Paaaul!” huutaa yleisö. ”PPPAAAAUULL!!!” kirkuvat tytöt selkäni takana.

Desibelimittarit eivät räjähdä, mutta Stanley hyväksyy yrityksen. Hän singahtaa vaijereiden varassa keskellä katsomoa olevalle kakkoslavalle ja hoilottaa Love Gunin.

Heeeelsinkkiii!

Järjetön konfettisade täyttää Hartwall-areenan. Rock and Roll All Nite! Nyt katsomossa tanssitaan laajalti. Ihmiset hihkuvat. Tuttu hittibiisi on helppo laulaa mukana. Lava on taas muuttanut muotoaan. Eric Singer on jälleen ilmassa rumpuineen, mutta niin ovat myös Gene Simmons ja Tommy Thayer. Takaisin päälavalle palannut Stanley piiskaa biisiä kohti lopun kliimaksia. Hän kohottaa kitaran ilmaan ja iskee sen lattiaan. Taas satojatuhansia kipinöitä. Koko maailma räjähtää. Bändi poistuu.

Keikka on olevinaan ohi, mutta me tiedämme, ettei se voi olla oikeasti. Ei ennen suurinta hittiä.

Varovaisen odottelun päätteeksi sedät kipuavat takaisin lauteille.

Helsinkiii, can we come back and see you?” Yhtye ei ole sanonut viimeistä sanaansa pohjoisessa valtakunnassamme. Detroit Rock City hurahtaa käyntiin.

Viimein kello 22.35 se tapahtuu: I Was Made for Lovin’ You saa soittovuoronsa. Tätä biisiä on koko ilta odotettu. Ja nyt se menee hiukan metsään. Tunkkaisesti tulkittu versio on pettymys – jos ei kellekään muulle, niin minulle.

Black Diamond on setin viimeinen. Kiss Army pyydetään mukaan kannustamaan yhtye yli maaliviivan. Rumpali kohotetaan vielä kerran yläilmoihin. Valtavat tulipyörät alkavat pyöriä lavalla. Kipinätsunami pyyhkii yli lavan. Eihän tämä voi olla tekemättä vaikutusta.

Helsiiinkkii!” huutaa Paul Stanley. ”Helsiiinkkii!

Kurt Vile kasvoi roudarista lavateknikkoja juoksuttavaksi taituriksi ja tähdeksi

$
0
0

Tämä kuva ei ole Tavastialta vaan jostain muualta.

Susanne Salmi vieraili maanantaina Tavastialla Kurt Vile and the Violatorsin keikalla. Bändi tarjosi vuorotellen akustista tunnelmointia, musertavia äänivalleja ja kaikkea siitä väliltä.

Teksti: Susanne Salmi, kuva: Matador

Kurt Vile & the Violators, Black Twig
Tavastia, Helsinki
3.6.2013

Muutamassa vuodessa voi tapahtua paljon.

Hienoimmillaan Vilelle ominaiset musertavat äänivallit etäännyttävät kuulijan vallitsevasta ajasta ja tilasta.
Vielä vuonna 2011 itse yhtyeensä roudarina toiminut Kurt Vile juoksuttaa näinä päivinä lavateknikoitaan kuin vanha tekijä. Onneksi kehitys ei rajoitu pelkkään lisääntyneeseen pompotteluun: Vile ja taustabändi The Violators ovat saapuneet kolmatta kertaa Helsinkiin esittelemään kasvanutta ammattitaitoaan. Kesäkuun ensimmäisenä maanantaina Tavastian lavalle nousee neljä varsin harjaantunutta slacker-rokkaria, joiden keskinäinen yhteistyö sujuu saumattomasti.

Mitä philadelphialaisbändin esiintymisvarmuuteen tulee, kontrasti lämppäri Black Twigiin on huomattava. Energisestä lavapreesensistä huolimatta levy-yhtiö Solitin ylpeyttä silminnähden jännittää. Välispiikin aikana syykin selviää: ”Illan pääesiintyjä on niin kova.”

Keväällä massiivisen Wakin on a Pretty Daze -albumin julkaisseen Kurt Vilen kunnianhimo ei pääty kymmenminuuttisten kappaleiden levyttämiseen. Myös kiharapään keikat ovat polveilevia performansseja. Tavastialla kuultiin muun muassa massiivista vyörytystä, akustista hempeilyä ja kaikuja psykedeelisestä rockista.

Lo-fi-popista ammentava Vile on kameleontti, jonka kyydissä on hetkittäin vaikea pysyä – niin monesta eri suunnasta mies on vaikutteensa imenyt. Keikalla tämä korostuu entisestään. Vilen kaksi tuoreinta albumia, joilta lähes koko settilista on poimittu, toimivat parhaiten eheinä kokonaisuuksina. Tällaisten kokonaisuuksien pirstaloimisesta seuraava lopputulos on väkisinkin hieman epätasainen.

Avausbiisinä kuultu hyväntuulinen Wakin on a Pretty Day on pehmeine kitarasooloineen ja täyteläisine äänimaailmoineen kuin suoraan naapuriosavaltion mammutin The E Street Bandin kattauksesta. Vain hetkeä myöhemmin esitetty Was All Talk puolestaan muotoutuu kolmen kitaran luomaksi psykedeeliseksi pauhuksi, joka massiivisuudessaan karkaa kauas kappaleen hektisenä säksättävästä levyversiosta.

Hienoimmillaan Vilelle ominaiset musertavat äänivallit etäännyttävät kuulijan vallitsevasta ajasta ja tilasta. Hurjimmillaan – kuten setin lopussa kuullun Freak Trainin aikana – ne painavat lysyyn ja saavat ikävöimään kotiin unohtuneita korvatulppia. Lisäämällä yhtälöön epilepsiakohtausta enteilevän valonvälkkeen ja saksofoniin tarttuvan kakkoskitaristin Vile varmistaa, ettei kukaan läsnäolijoista jää täysin kylmäksi.

Melkoiseksi noiserockiksi taipuva soitanto kuulostaa hypnoottiselta, mutta saa kuulijansa kaipaamaan myös kontrasteja. Siksi Smoke Ring for My Halo -läpimurtolevyltä poimitun On Tourin rauhallinen, akustisella kitaralla näppäilty intro muodostuu keikan raikkaimmaksi hetkeksi. Kaiken pauhun keskellä hiljaa olemisen taito näyttäytyy yllättävänä rikkautena.

Aikoinaan lapsineroksikin tituleerattu Vile on yhtyeensä itseoikeutettu guru, mutta ilman Violatorsin tukea hän olisi hukassa. Keikan loppupuolella kuultu akustinen sooloesitys korostaa yhtyeen ja sen nokkamiehen välisen symbioosin merkitystä. Vaikka yleisö herkistyykin Vilen trubaduurimaisesti esittämän Peeping Tomboyn äärellä, jää sooloilusta hieman laimea jälkimaku.

Vasta Violatorsin paluu lavalle riemukkaan Puppet to The Manin myötä saa muistamaan, mitä rock voi parhaimmillaan olla: energistä ja äänimaailmaltaan rikasta yhdessä soittamisen riemua.

Tapahtui festareilla Keski-Ranskassa: M.I.A.-kopio, Liam Gallagherin kaksoisolento ja Gracias

$
0
0

Gracias pistää parastaan.

Anna Brotkin vieraili Europavoxissa, jossa eurooppalaiset artistit esittäytyvät muille eurooppalaisille. Aika on ilmeisesti pysöhtynyt: suomalaisista artisteista olivat edelleen tunnetuimmat Bomfunk MC’s, HIM, The Rasmus ja Lordi.

Teksti ja kuvat: Anna Brotkin

Europavox
Clermont-Ferrand, Ranska
23.–25.5.

Heeei, sehän on Liam Gallagher! Paitsi että oho, ei olekaan. Selvennykseksi lavan takaseinässä vilkkuu rivi valokirjaimia, jotka kertovat, että kyseessä on brittibändi Miles Kane.

On torstai-ilta, Europavoxin aloituspäivä. Miles Kane itse heiluu lavan reunalla supertiukoissa housuissa ja varmaankin kiroaa mielessään sitä, että Oasis ehti 15 vuotta aiemmin. Googlaahan huviksesi miehen naama, niin ymmärrät.

Kolmipäiväinen Europavox-festari järjestetään alkukesästä Clermont-Ferrandissa Keski-Ranskassa. Laakson keskellä lepäävään keskisuureen kaupunkiin ei juuri kukaan alueen ulkopuolinen eksy, joten festari kutsuu paikalle kourallisen ulkomaisia toimittajia siinä toivossa, että sana alkaisi kiiriä.

Glitterpuvussa heiluva Lou Haytor on kuin vaivaantunut varhaisteini koulun kevätjuhlissa. 'Boring as fuck', sanoo vieressäni seisova italialaistoimittaja ja haemme lisää bisseä.
Mahdollisuuksia sellaiseen onkin. Festarin kattaus on kiinnostava läpileikkaus eurooppalaisia bändejä, joita yhdistää yksi asia: ne kaikki ovat tunnettuja lähinnä omissa kotimaissaan. Festariväki sanoo, että lineupiin yritetään koota mahdollisimman monesta Euroopan maasta nousevia artisteja, joilla on mahdollisuus menestyä muuallakin. Yhdysvallat on täällä kirosana, ja myös brittejä vähän karsastetaan, koska ne menestyvät muutenkin. Aikaisempina vuosina Suomesta ovat olleet mukana muun muassa French Films ja Mirel Wagner, tänä vuonna Gracias.

Festivaalialuetta yöaikaan.

Kolmen päivän aikana neljällä lavalla ehtii kuulla yhtä jos toista. Konsepti on mahtava: festari on tarpeeksi pieni, genreskaalaltaan sopivassa suhteessa kattava, tuntematon ja tunnettu. Ulkona olevat lavat ovat ilmaisia kaikille, sisälle joutuu maksamaan.

Festarialueella myydään lettuja ja täytettyjä patonkeja. Bisseä tarjoillaan ranskalaiseen tyyliin 2,5 desin laseissa. Jatkoilla tanssitaan pöydillä ja kuunnellaan tietysti Daft Punkia ja Phoenixia. Toimittajalle viikonloppu on kuin kolmen päivän Erasmus-vaihto: mahtavia tyyppejä, joiden seurassa sana ”Eurooppa” tulee mainittua kymmeniä kertoja. Talouskriisiä sivutaan ehkä kerran.

Keskusteluissa käy ilmi, että Suomesta tiedetään edelleen ne iänikuiset bändit: Lordi, Nightwish, Apocalyptica, HIM ja The Rasmus. Vastineeksi puhun irlantilaiselle toimittajalle Enyasta ja riverdancesta. Kun Bomfunk MC’s on ainoa ei-raskaan sarjan Suomi-edustaja, jonka kuulen mainittavan, olisi ehkä aika terästää musiikkivientiä?

Viikonlopun parhaimmistoon kuuluu tanskalainen Rangleklods, jonka synkässä elektrossa on jotain suunnattoman vetävää: Tom Waits, James Blake ja Frank Ocean samoissa housuissa. Keikka on lumoavan tyylikäs ja samalla ihanan kotikutoinen. Myös irlantilainen folkpopbändi Villagers tekee vaikutuksen: unenomainen musiikki saa lörpöttelevän ranskalaisyleisönkin hiljaiseksi. Ujous, simppelit soundit ja harmoniset enkelikuorot ovat valttia elektrotarjonnan keskellä.

Villagers.

Perjantaina soittava hollantilainen Skip & Die sen sijaan ei tee vaikutusta. Laulaja Cata.Pirata (joo, kirjoitetaan juuri noin) päätyy lähinnä esitanssimaan ironisessa hupparissaan ja huutamaan ”rrrrrrau!M.I.A.:n tyyli on kopioitu päästä varpaisiin. Artisti jopa heiluttelee sormiaan kuin aseita.

Oudoimmasta lavashow’sta vastaa ranskalainen Mr Nô, tuottaja ja vaatesuunnittelija. Lavalla kävelee liuta malleja ja massa bailaa. Eniten yleisöä kerää perjantai-illan ison lavan dj:t, britti Amon Tobin ja ranskalainen Vitalie Vtlzr. En voi sanoa ymmärtäväni kumpaakaan, joten keskityn small talkiin. Molempien keikoista mieleeni jää lähinnä hienot valot, vaikka irlantilainen ja slovenialainen toimittaja muistavatkin hehkuttaa Amon Tobinia vielä seuraavanakin päivänä.

Lauantain mahalaskun suorittaa Tomorrow’s World eli Airista tuttu Jean-Benoît Dunckel ja New Young Pony Clubin Lou Haytor. Glitterpuvussa heiluva Haytor on kuin vaivaantunut varhaisteini koulun kevätjuhlissa. ”Boring as fuck” sanoo vieressäni seisova italialaistoimittaja ja haemme lisää bisseä. Jos keikan kiinnostavin osuus on se, kun valo osuu laulajan välkehtivään kultamekkoon, on jotain mennyt pahasti pieleen. Musiikki toimii varmaankin levyllä, mutta keikka ei suoranaisesti lisää haluja ottaa siitä selvää.

Festarin parhaat hyvänmielenbileet järjestää belgialainen Puggy. Biisit ovat helppoa bailauskamaa: eivät järin innovatiivisia, mutta hölmöydessään toimivia popralleja. Joka äidin unelmavävy Matthew Irons on livenä häkellyttävän taitava laulaja.

Hauskassa sirkusmaisessa puurakennuksessa soittava islantilainen Sóley aiheuttaa lievän pettymyksen. Musiikki on kuten aina ennenkin: kivaa, söpöä ja harmitonta skandinaavifolkia, mutta yksi ulkomusiikillinen asia ärsyttää yli kaiken: feikkiaksentti. Ennen keikkaa antamassaan haastattelussa artisti puhuu lähes täydellistä englantia. Mutta lavalla Sóleysta kuoriutuu Björk: jokainen sana on ylilausuttava lapsellisella islantilaisella korostuksella. Aksentti on toki suloinen, mutta sen feikkaaminen ei. Tunnen itseni hölmöksi, kun olen joskus uskonut, että joku puhuisi oikeasti sellaista englantia. Islantilaiset, ryhdistäytykää!

Eniten odotan lauantailta ranskalaissuosikkiani Benjamin Biolayta, jota en ole yrityksistä huolimatta onnistunut aiemmin näkemään livenä. Houkuttelen muita ulkomaisia toimittajia keikalle mukaan, mutta apua! Benjamin ei sytytä. Ranskassa jonkinlaisessa jumalan asemassa oleva mies tepastelee lavalla uneliaan oloisena. Chansonia, rockia ja elektroa yhdistävä setti toimii kyllä, mutta se jokin (aika iso sellainen) jää puuttumaan.

Festarihumua.

Gracias soittaa lauantai-iltana kahteen otteeseen, lyhyen setin ulkolavalla ja varsinaisen keikan myöhemmin pienellä klubilla. Paikka on ääriään myöten täynnä. Graciaksen bändi tarjoaa yleisölle elektron tupruttamaan iltaan sopivaa groovea ja luomua. Oviaukossa törmään festarin johtajaan Francois Missonnieriin, joka nyökyttelee tyytyväisenä ja sanoo, että Gracias on hyvä buukkaus. Sama mies järjestää Pariisissa Rock en Seine -festaria, jossa on tänä vuonna kiinnostava lineup ja lentolippuihin tuhraantuu Suomesta käsin vähän vähemmän rahaa.

Huomaan ajattelevani, että jonkin sortin laadukkaat indie-euroviisuthan nämä ovat: artistien kotimaat tuntuvat olevan isossa roolissa. Ja hyvä niin. On hienoa, että joku jaksaa viedä eurooppalaista musiikkikulttuuria eteenpäin. Harvemmin esimerkiksi Suomessa näkee kreikkalaisia tai liettualaisia bändejä.

Lounaspöydässä festarin toimitusjohtaja pyytää minulta listaa suomalaisista bändeistä, jotka voisivat soittaa Europavoxissa ensi vuonna. Ajattelen, että lista päätyy varmasti miehen lasinaluseksi, mutta muut toimittajat vakuuttelevat, että ainakin aikaisempina vuosina heidän toiveitaan on kuunneltu. Jännityksellä jään odottamaan ensi vuoden kiinnityksiä. Onko siellä Lordi vai The Rasmus?


Mark Knopfler teki ihmeteon! Keski-ikäinen yleisö nousi, liikkui ja uhmasi sääntöjä

$
0
0

Post image for Mark Knopfler teki ihmeteon! Keski-ikäinen yleisö nousi, liikkui ja uhmasi sääntöjä

Mark Knopfler esitti Hartwall-areenalla lempeää ja rauhoittavaa musiikkia, mutta sitten keski-ikäinen yleisö yhtäkkiä villiintyi.

Teksti: Saku Schildt, kuva: Jana Blomqvist

Mark Knopfler
Hartwall-areena, Helsinki
9.6.2013

Mitä täällä oikein tapahtuu? Joku kollektiivinen havahtuminen?

Hartwall-areenan permannon siististi rivissä olevat penkit tyhjentyvät yksi kerrallaan. Ensin yksi katsoja nousee seisomaan ja lähtee kulkemaan kohti lavaa. Sitten toinen, ja kolmas, ja kohta menijöitä oli jo mittava lauma.

Ei tällaista vain tapahtunut Vesku Loirin juhlakonsertissa tai Roger Watersin The Wall -esityksessä. Mieletön meininki!
Lavalla esiintyvä maailmantähti ei edes viittoillut yleisöä luokseen. Kaikki vain tapahtuu. Ja tässä sitä nyt ollaan, isona laumana parinkymmenen metrin päässä Mark Knopflerista, joka itsekin vaikuttaa pikkuisen hämmästyneeltä. Heilutellaan käsiä ja huudetaan kuten rock-keikoilla nyt on tapana heilutella ja huutaa.

Millainen kostoisku meitä odottaa? Hajotetaanko väkijoukko vesitykeillä? Ajetaanko istumajärjestystä uhmaavat katsojat kohteliaasti mutta päättäväisesti joko omille paikoilleen tai ulko-ovelle?

Ei tapahdu mitään. Ehkä järjestäjätkin ihmettelevät, miten tällaista tapahtuu Suomessa, jossa odotetaan punaisten valojen vaihtumistakin vaikka kolmelta yöllä. Ja nyt on sentään koolla maan suola: keski-ikäiset ja -luokkaiset insinöörit ja myyntiedustajat lapsineen. Ei tällaista vain tapahtunut Vesku Loirin juhlakonsertissa tai Roger Watersin The Wall -esityksessä. Mieletön meininki!

Tilanteen eriskummallisuutta osaa arvostaa, kun sen suhteuttaa illan esiintyjän imagoon. 63-vuotias Mark Knopfler on kuitenkin se suoraan vanhaksi syntynyt mies, joka perusti Dire Straitsin punkrockin hurjana vuotena 1977 ja soitti juuri päinvastaista musiikkia kuin ajan henkeen kuului: kevyttä, pehmeää ja erittäin radioystävällistä keskitien rockia.

1980-luvulla tästä vaarattomasta tyylistä sitten tuli valtavan suosittua, esimerkiksi vuonna 1985 julkaistua Brothers in Arms -albumia on myyty Wikipedian mukaan hulppeat 30 miljoonaa kappaletta. Dire Straitsin hajottua vuonna 1995 Knopfler jatkoi omillaan, eikä hittisuoni huvennut soolourallakaan. Yhteensä Knopfler on myynyt eri projektiensa kera yli 120 miljoonaa levyä. Rock’n'roll-vaihdetta hän ei ole koskaan laittanut silmään, vaan pehmorock-linja on muuttunut radiokamasta rootsimpaan suuntaan.

Ilmeisesti Knopflerilla on uskollinen kannattajakunta Suomessa. Tämän näki jo ennen konsertin alkua, kun Hartwall-areena täyttyi ihmisistä piippuhyllyä myöten. 11 000 maksanutta katsojaa on hyvä saldo, kun Knopflerin tuore Privateering-albumi ei ole poikinut kummempia hittejä eikä noussut Suomen albumilistallakaan kuin sijalle seitsemän.

Skottilaissyntyisen Knopflerin suosio on sikäli helppo ymmärtää, että hän on suomalaisittain hyvin sympaattinen ilmestys. Ensinnäkin kauluspaidassa esiintynyt Knopfler on aivan yleisönsä näköinen. Tähti on helppo kuvitella mattimeikäläiseksi lähipubin nurkkaan tikkaa heittämään – mitä nyt hän tuo ulkonäöltään häiritsevästi mieleen Breaking Bad -tv-sarjan pelottavan Mike-gangsterin.

Toiseksi hän on armoitettu kitaristi ja vakiokamaa maailman kovimpia soittajia kartoittavilla lehtilistauksilla, mutta korskeaa kitaraelvistelyä ei Hartwall-areenan lavalla nähdä. Kolmanneksi hänen melankolinen, haikea musiikkinsa sopii hyvin suomalaisiin korviin. Knopflerin kappaleita kuuntelee sujuvasti, vaikka ne kuulisi keikalla ensi kertaa.

Moni yleisöstä taitaa näin tehdäkin. Knopflerin lupailtiin ottaneen useita Dire Straits -hittejä ohjelmistoonsa, mutta loppujen lopuksi niitä kuullaan säästeliäästi. Romeo and Juliet, Telegraph Road ja encorena esitettävä So Far Away taitavat olla ainoat tätä lajia. Ei tule Brothers in Armsia, ei Sultans of Swingiä, ei Money for Nothingia.

Soolotuotantoon painottaminen ei tietenkään paljoa yllätä, mutta sitä voi hieman ihmetellä, miksi Knopfler on jättänyt pois monia sooloaikojensa pidetyimmistä biiseistä. Esimerkiksi Sailing to Philadelphiaa ei Pasilassa kuulla. What It Is sentään tulee heti aloitusbiisinä, mutta hieno kappale menee hieman hukkaan, kun Knopfler bändeineen ei saa aluksi konetta kunnolla käyntiin.

Tästä huolimatta Areenalta poistuu lopuksi tuhatmäärin tyytyväisiä katsojia, sillä Knopfler kahdeksanhenkisine yhtyeineen hoitaa hommansa vankalla ammattitaidolla. Keikan painopiste on viulun, kontrabasson, huilun ja vastaavien akustisten soitinten hallitsemissa haikeiluissa, jollaisia kuuntelisi myöhään yöhön asti mukisematta. Konsertin päättävä Piper to the End -kelttitunnelmointi tiivistää hyvin pelin hengen.

Juurimusiikkia arvostava Knopfler osaa ottaa ilon irti myös 2010-luvusta. Illasta tehdyn konserttitaltioinnin pystyy nimittäin ostamaan omaksi USB-tikulla. Hinta tosin on hivenen suolainen verrattuna vaikka Metallican 10 dollarin mp3-latauksiin: tikusta saa maksaa rapeat 30 euroa.

Tämä onkin piirre, joka pistää rikkana silmään Knopflerin gentlemanni-imagossa: herran merchandise-kojussa myytiin esimerkiksi “litografiaprinttejä aidolla Mark Knopflerin allekirjoituksella” vaatimattomaan hintaan 100€. Siinä saavat jo Manowarin parinsadan dollarin cd:t kilpailijan.

Rushin konsertti Hartwall-areenalla oli kolmituntinen progeorgasmi

$
0
0

Post image for Rushin konsertti Hartwall-areenalla oli kolmituntinen progeorgasmi

Kanadalaisjätti Rush esiintyi maanantaina Suomessa jo kolmatta kertaa, joten Rumba pestasi innokkaan Rush-fanin ottamaan selvää, vieläkö progevaarit jaksavat rockata.

Teksti ja kuva: Tuukka Hämäläinen

Rush
Hartwall-areena, Helsinki
10.6.2013

Rushin konserteissa ei ole hipstereitä. Jo kolmatta kertaa Hartwall-areena täyttyi tavallisista pulliaisista ja olemukseltaan insinöörimäisistä nörteistä. Pikaisella vilkaisulla kävi selväksi, että paikalla oli yleisöä ainakin kolmesta sukupolvesta. Rush-vaatteita, -huppareita ja -laukkuja, sekä yksi rohkea Nickelbackin paidassa. Tietää myös olevansa progekeikalla, kun ennen konserttia areenalla kaikuivat King CrimsonYes ja Jethro Tull.

Uusin albumi soitettiin kokonaan kolmea raitaa lukuun ottamatta, mistä muodostui miltei tunnin mittainen, teosmainen kokonaisuus.
Konsertti käynnistyi tuttuun tapaan humoristisella introvideolla, jolla tällä kertaa kasattiin yhtyeen jäseniä kokoon. Samassa Geddy Lee olikin jo lavalla ja iski syntikastaan Subdivisionsin ensimmäiset iskut. Hieman rauhallinen aloitus setille, mutta yleisö tempautui kyllä tutun hittikappaleen mukaan.

Ensimmäinen tunnin setti koostui lähinnä 1980-luvun synavetoisesta tuotannosta, vaikka mukaan mahtui pari uudempaakin kappaletta. Limelight ja The Pass -hittien rinnalla kuultiin vähemmän soitetut Grand Designs ja Territories. Jostain helkkarin syystä Grace Under Pressure -albumin (1984) loistava Body Electric oli pudotettu settilistasta, vaikka sitä oli aiemmin kiertueella soitettu. Se jäi vähän kaivelemaan.

Far Cryn ryminöiden myötä siirryttiin tauolle, jonka jälkeen päästiin itse asiaan. Vaikka meneillän on viime vuonna julkaistun Clockwork Angelsin kiertue, tuli monelle varmasti yllätyksenä, kuinka tuhti annos uutta albumia settiin sisältyi. Lavalle nousseen jousisektion avustuksella uusin albumi soitettiin kokonaan kolmea raitaa lukuun ottamatta, mistä muodostui miltei tunnin mittainen, teosmainen kokonaisuus. Rohkea veto, etenkin kun uusi albumi ei ole niitä kaikkein popeimpia tuotoksia.

Taustavideot ja pyrotekniikat pääsivät myös oikeuksiinsa juuri Clockwork Angels -materiaalin kohdalla. Steampunk-henkiset animaatiot kuvittivat kappaleita, ja etenkin Carniesin lopussa annettiin todella paukkua.

Clockwork Angelsin ohella oli jousisektiolle sovitetty vain kolme vanhempaa kappaletta: Dreamline, Red Sector A ja instrumentaaliklassikko YYZ. Määrä jäi harmittamaan, sillä jousisovitukset olivat todella hienoja ja jouset oli saatu jopa kantautumaan muun metelin ylitse.

Yhtyeen mestarillisesta 2112-kappaleesta kuultiin tällä kertaa peräti kolme osaa, edellisen kiertueen kahden sijaan. Jos Rush tekee vielä tarpeeksi monta kiertuetta, kuullaan 20-minuuttinen avaruusooppera kenties joskus vielä kokonaankin. 2112 oli samalla AINOA yhtyeen 1970-luvun tuotannosta kuultu kappale. Sekin vähän harmitti, mutta vain vähän.

Rushin keikat ovat aina energisiä, ja tälläkin kertaa yhtye jaksoi pitää tunnelmaa yllä koko kolmituntisen spektaakkelin ajan. Rumpali-sanoittaja Neil Peart tarjoili tällä kertaa yhden pitkän rumpusoolon sijaan kolme lyhyttä, mikä olikin kenties suuren yleisön kannalta siedettävämpi vaihtoehto. Alex Lifeson oli kitaristina oma luotettava itsensä, vaikka Halo Effectiä edeltänyt kitaraosuus olikin ehkä vähän haparoiva. Geddy Leen laulu taas taantui välillä melkoiseksi jollotukseksi, etenkin vanhemmissa kappaleissa, joihin miehen ääniala ei enää ihan riitä.

Mutta kaikki nämä ovat pieniä moitteita. Rush on tiukka keikkayhtye, jota ikä ei tunnu juuri painavan. Heitä täytyy kunnioittaa myös fanien palvelemisesta: Joka kiertueella on kuultu keikkahittien lisäksi myös harvinaisuuksia ja yllättäviä vetoja. Ennen kaikkea yhtyeen musiikki ei tunnu vanhenevan – edes samaa tahtia kuin miehet itse. Siinä on jotain maagista, kun areenallinen ihmisiä iskee nyrkkiä ilmassa rytmivaihdosten mukaan.

Sauna Open Air: Opeth oli kuin Kummeli-sketsistä, Floor Jansen pyyhki edeltäjillään lattiaa

$
0
0

Tuomas Holopainen soittaa Stalinin urkuja.

Stratovarius, Children of Bodom ja Nightwish kilpailivat parhaasta keikasta – kuka voitti? Sauna Open Airissa festarin avauspäivänä vieraillut Jaakko Kilpeläinen kertoo aiheesta näkemyksensä.

Teksti: Jaakko Kilpeläinen, kuvat: Katja-Emilia Lillsunde

Sauna Open Air
Tampereen stadion
8.6.2013

Auringon korventamia kaljavatsoja. Aareittain tatuoitua ihoa. Lapsia bändipaitoineen, kuulosuojaimineen ja vanhempineen. Ja maastoshortseja, sadoittain maastoshortseja, vaikka “maasto” koostuu stadionkatsomosta, juoksuradasta ja futisnurmea suojaavista muovimatoista.

Entistä siistimpi ja mukavampi ympäristö tuhansine tuoleineen sopii keski-ikäistyvän heavykansan tarpeisiin.
Tältä näyttää tamperelainen metallifestivaali vuonna 2013. Sauna Open Airin päälava on sitten viime käyntini siirtynyt Ratinanpuistosta viereisen stadionin sisälle. Pienempi lava on stadionin vieressä. Muutosta ei ole syytä valitella: entistä siistimpi ja mukavampi ympäristö tuhansine tuoleineen sopii keski-ikäistyvän heavykansan tarpeisiin.

Saman segmentin tarpeita palvelee myös lauantain ohjelmisto. Päälavan neljästä esiintyjästä kolme on kansainvälisesti menestyneitä kotimaisia, jotka ovat tehneet parhaat levynsä 10–15 vuotta sitten. Ja se neljäs on Opeth, maamme heavyfestareita vuosikausia kolunnut ruotsalaissuosikki.

Kolmen aikaan iltapäivällä päälavaa koristaa taustakangas, jossa eeppinen enkeli miekkoineen liitelee tulisen kaupungin ja salamoivan taivaan välissä. David Duchovnyn hyvältä kaksoisveljeltä näyttävä Timo Kotipelto laulaa melodioita, jotka kuulostavat tunnussävelmiltä lauantaiaamun anime-toimintapiirrettyille tai tasohyppely-ammuskeluvideopeleille.

“On illan viimeisen hitaan aika, käsittääkseni. Kelloa en näe, mutta en uskalla riskiäkään ottaa”, Kotipelto spiikkaa keikan lähetessä loppuaan. Niin, miksipä ottaa riskejä.

Päätöskappale on tuttu ja turvallinen fantasiahevihitti Hunting High And Low.

Väkeä on ehkä muutama tuhat, murto-osa stadionin kapasiteetista, ja suurin osa siitä on anniskelualueella tai katsomossa, kaukana lavasta. Tämä kaikki saattaa toki johtua kellon vähäisyydestä.

Alexi Laiho.

Energisestä esiintymisestään tunnettu Children of Bodom ei sekään varsinaisesti villitse festarikansaa keikan avaavalla uuden levyn Transferencella. Eikä sitä seuraavalla Needled 24/7 -klassikollakaan bändin parhaalta levyltä, vuoden 2003 Hate Crew Deathrollilta. Päiden yllä viuhuu vain muutama nyrkki, nekin veltosti ja hajamielisesti, kuin automaattiohjaukselle unohtuneina.

Alexi Laiho yrittää saada yleisöön ääntä räyhäämällä: “Mä en kuule mitään saatana!” Living Dead Beat käynnistyy. Lisää väkisinhuudatusta.

Laiho on yhtä energinen kuin lavalla aina – moshaa, räkii, pyörittelee kitaraa kuin jive-partneriaan – mutta energia ei tällä kertaa oikein ulotu yleisöön vaan jää kiertämään kehää Laihon ympärille. Välispiikit ovat lyhyitä ja mitäänsanomattomia, tyyliin “Tampere, perkele!”. Laiho siis muistaa, missä kaupungissa on. Hyvä, mutta ei riitä. Esiintymisestä puuttuu keikkapaikkakohtainen läsnäolo, se yleisölle kullanarvoinen vaikutelma, että artisti esiintyy juuri meille ja ehkä jopa arvostaa meitä.

Yleisö kyllä herää myöhemmin. Sen mielestä keikan tähtihetkiä näyttävät olevan Angels Don’t Kill, Everytime I Die ja muut death metalin merkkiteokset kymmenen tai useamman vuoden takaa.

Opeth puolestaan tuo mieleen sen Kummeli-sketsin, jossa muusikkovirtuoosit julistavat: “Tärkeintä on, ettei tee elämässä virheitä.”

Opeth ei tee virheitä, ja lavalla se ei yllätä hyvässä tai pahassa. Se soittaa kymmenminuuttiset proge-eepoksensa tyylikkäästi ja kellontarkasti niille, jotka ovat teoksiin kotikuuntelussa mieltyneet. Livenä Opeth on aina ollut vähän ryppyotsainen ja tylsä.

Sivulavalla soittava Finntroll sen sijaan yllättää. Sen humppaheavy näyttää vetoavan. Kuulijat hymyilevät, osaavat laulujen sanat ulkoa ja tanssahtelevat kuka milläkin hassulla tyylillä.

Lavakarismaa Floor Jansenilla on suunnilleen yhtä paljon kuin edeltäjillään yhteensä.
Kellon lähestyessä kahdeksaa kuitenkin käy selväksi, keiden takia ihmiset ovat Ratinaan tulleet. Väkimäärä näyttää tuplaantuneen parissa tunnissa, ja kun Nightwish saapuu lavalle, kädet ovat terhakkaasti pystyssä ja huuto kuulostaa kiitolliselta.

Liekit, ilotulitteet ja jättinäytön animaatiot tuovat ihan kivaa lisäfiilistä, vaikka ne eivät täysin pääse oikeuksiinsa Suomen keskikesän ilta-auringossa. Tehosteita enemmän lavaa lämmittää ja valaisee yhtyeen uusin laulaja, hollantilainen Floor Jansen.

Tämä on Jansenin vasta toinen esiintyminen Nightwishin kanssa Suomessa. Niinpä moni kuulija katsoo nahka-asuista kolmekymppistä laulajatarta uteliaana, sen näköisenä että “näytähän nyt onko sinusta mihinkään”. Muutaman kappaleen jälkeen katsomon tuoleissa jo mumistaan hyväksyvästi: “yllättävän hyvin tää vetää”.

Jansen ei täytä edeltäjiensä Tarja Turusen ja Anette Olssonin saappaita – Jansen pyyhkii näillä lattiaa ihan omat saappaat jalassaan.

Jansen tulkitsee Turusen levyttämät oopperaulinaosuudet Tarjaa ilmeikkäämmin. Jopa Nightwishin paras kappale Bless the Child, jota pidin tähän asti niin Tarjalle luotuna biisinä kuin biisi voi olla, taipuu Jansenin käsittelyssä entistä hienommaksi. Myös pop-ääniseen Olssoniin verrattuna Jansenin laulussa on enemmän eloa ja pelivaraa. Lavakarismaa Jansenilla on suunnilleen yhtä paljon kuin edeltäjillään yhteensä.

Lyhyesti sanottuna: Jansen tekee Nightwishistä paremman bändin kuin se oli ennen Jansenia. Sopii toivoa, että tämän luonteikkaan laulajan määräaikainen virka vakinaistettaisiin.

Rock the Beach, osa 2: Huomionkipeä Jared Leto ja spontaanien kirkumisreaktioiden hämmentävyys

$
0
0

30 Seconds to Marsin Jared Leto.

Rock the Beachin helteinen ja pitkä perjantaipäivä huipentui 30 Seconds to Marsiin. Mikael Helenius kertoo, jäikö päivästä sen lisäksi muuta muisteltavaa kuin erään suomalaisyhtyeen nimikko-oluen lupaama “magnum-humala”.

Teksti: Mikael Helenius, kuvat: Jana Blomqvist (30 Seconds to Mars, Reckless Love), Eemeli Kiviniemi (A Day to Remember)

Rock the Beach: 30 Seconds to Mars, Mustasch, Reckless Love
Hietaniemen uimaranta, Helsinki
28.6.2013

Saavun festivaalialueelle säntillisen tarkasti kello kolmeksi, jolloin päivän aloittavat Haloo Helsinki! rannan isolla Nokia-lavalla ja hämeenlinnalainen punk-yhtye Rikoslaki pienellä Carlings-lavalla. Rannan toinen iso lava on nimeltään Radio Rock -lava.

Mieleen juolahtaa brittiläisen uutissatiirisivusto Daily Mashin juttu, jonka mukaan nuoret kaipaavat enemmän kaupallisuutta festivaaleille.

Pieni Carlings-lava sijaitsee lyhyen matkan päässä rannan jättimäisistä ankealla hiekkakentällä. Ristin sen mielessäni jämälavaksi. Siellä soittavat festivaalin harvat pienet ja tuntemattomat yhtyeet.

Kotiteollisuus-oluttölkin kyljessä on pääkallopiirrokset yhtyeen jäsenistä. Pääkallo-Hynynen näyttää apealta. Muutkin jäsenet katselevat häpeissään alaspäin. Ehkä Kotiteollisuus-olut on pahaa?
Hitlantiksen kisan voittanutta Rikoslakia kerääntyy seuraamaan viitisenkymmentä henkeä. Rumpali tervehtii Riihimäkeä ja esittelee yhtyeen Peer Güntina.

Yhtyeen musiikki on suomipunkkia Pelle Miljoonan, Ratsian ja Briardin hengessä. Sanoituksissa puhutellaan ministereitä (“sä et oo mikään vitun jumala) ja puhutaan työttömän arjesta (“työttömyys mua työllistää”).

Olli Hermanille omistetaan kappale Fashion Boy, jossa lauletaan passiivis-aggressiivisesti muotitietoisesta diskopojasta, josta ei tiedä onko kyseessä “girl or boy”. Radioita tylyttävä Valtavirta paskaa omistetaan “jollekin rock-radiokanavalle”.

Sanoitukset ovat kömpelöitä, mutta ainakin viestit ovat selväsanaisia ja suorasukaisia. Laulajan ääni on väritön ja nuotissa pysymisessä on punk-henkisiä ongelmia, mikä saa ajoittaiset hyvät melodiat menemään hukkaan. Äänestä puuttuu myös ärsyttävyys, josta mielenkiintoisimmat punk-laulajat muistetaan.

Rannan lavat sijaitsevat kohtuullisen etäisyyden päässä toisistaan. Hiekka pöllyää auringossa, kun yleisö liikkuu lavojen välillä. Rock the Beachissa on helppo suunnistaa. Kuunneltavan valitsemisessakaan ei ole ongelmia, kun samaan aikaan soittaa korkeintaan kaksi yhtyettä.

Radio Rock -lavalla aloittaa Mustasch. Laulaja Ralf Gyllenhammar näyttää James Hetfieldin ja Die Antwoordin Ninjan sekoitukselta.

Mustach on junttarock-yhtyeiden paremmasta päästä. Yhtyeellä on verrokkejaan parempi silmä nyansseille. Laulumelodiat ammentavat klassisesta heavysta, kappaleissa maltetaan tunnelmoida rauhassa, ja se äijäjunttaaminenkin ylittää välillä hienoisesti metallin genrerajoja.

Gyllenhammar korottaa viinapullon ja vetää ison kulauksen. ”Jaloviina!” hän huutaa. ”Rrräyyggghh!” huudahtaa kalju mies takanani.

Miksauskopin tornia koristaa lakanat, joissa mainostetaan Koff Rock Kotiteollisuus -olutta. Tölkin kyljessä on pääkallopiirrokset yhtyeen jäsenistä. Pääkallo-Hynynen näyttää apealta. Muutkin jäsenet katselevat häpeissään alaspäin.

Ehkä Kotiteollisuus-olut on pahaa? Tai ehkä yhtye pitää oikeasti enemmän jostain muusta oluesta?

En suunnitellut maistavani olutta, mutta tölkin alalaidassa lukeva “magnum-humala” kuulostaa maistuvalta lisältä. Ja onhan oluessa ”rock-asennetta”.

Nappaan oluen kotimaisen horrorpunk-yhtye Flesh Roxonin katsomisen oheen. En sanoisi että petyin makuun, mutta häpeän optimistisuuttani. Magnum-humala (ja rock-asenne) tekivät oluesta vähemmän laimeaa kuin tavallisesta Koffista. Ei se silti hyvää ole.

Rannalla soittaa Apulanta. ”Miks te ette oo Apulantaa katsomassa?” kysyy Flesh Roxonin kontrabasisti, ja vastaa omaan kysymykseensä: ”Nehän on kaikilla festareilla”.

Flesh Roxonin aloitusnauha on vanhaa kauhuelokuvamusiikkia. Lavalla on pääkalloristejä ja hautakiviä. Soittajien naamat on maalattu valkoisiksi.

Kauhuestetiikka voisi olla hyvä tapa erottautua muista kotimaisista rock-yhtyeistä jotka taistelevat soitoista Radio Rockilla ja Cityllä, mutta kauhu ei kuulu yhtyeen musiikissa. Flesh Roxonin kappaleet ovat väritöntä punkrockia. Kauhuilu kuuluu ainoastaan lyriikoissa. Missä kauhusamplet, theremin tai vaikka kirkkourut?

Oli Volbeatista mitä mieltä tahansa, ovat yhtyeen fiftarivaikutteet juuri se juttu, joka erottaa sen muista vastaavista yhtyeistä. Flesh Roxonin puolittainen kauhuteema tuntuu hukatulta mahdollisuudelta olla kiinnostava.


A Day to Remember. (Klikkaa nähdäksesi suurempana)

Kentälle syntyy moshpitti, jossa värikkään kesäisesti pukeutuneet nuoret tönivät toisiaan. Miksi kukaan viitsisi riehua ja töniä muita näin kivalla kelillä?
A Day to Remember on floridalainen metalcore-yhtye, jota on kerääntynyt katsomaan iso joukko nuoria faneja. Yhtye aloittaa tiukasti. Ensimmäiset kappaleet ovat vaikeasti hahmotettavaa, poukkoilevaa metalcorea, josta ei kovin montaa melodista hetkiä löydy.

Kentälle syntyy moshpitti, jossa värikkään kesäisesti pukeutuneet nuoret tönivät toisiaan. Miksi kukaan viitsisi riehua ja töniä muita näin kivalla kelillä?

Tarkemmalla katselulla nuoret näyttävätkin lähinnä juoksevan ympyrää hyvässä hengessä. Iloista kesätoimintaa! Ei kuolonmuureja, paljain jaloin rantahiekassa juoksentelu on hauskempaa.

Myöhemmin tulevat kappaleet ovat melodisia ensimmäistenkin puolesta. Välillä voisi väittää, että lavalla soittaa Blink-182 tai jokin vastaava. Kappaleet ovat suoraviivaista poppia, eikä kaikissa ole metalcorea edes nimeksikään.

Loppukeikasta yhtyeen laulaja Jeremy McKinnon orkestroi toisen moshpitin, jonka halkaisija on noin 50 metriä. Lisää ihmisiä juoksee ympyrää. Hiekka pöllyää auringossa.

”What is the matter with you? You’re crazy! What would your parents think?” laulaja mylvii.

Yhtyeen soittaessa kentän oikealle puolelle syntyy pitkä ja kiemurteleva jono 30 Seconds to Mars -faneja. Jonon alku on eturivin oikeassa reunassa.

Miten jono oikein toimii? Vetäytyvätkö A Day to Rememberin kuulijat keikan jälkeen taaksepäin, jolloin jonottajat siirtyvät rauhallisesti eturiviin? En jää seuraamaan vaihtoa, mutta ihailen järjestelmän olemassaoloa.


Reckless Love. (Klikkaa nähdäksesi suurempana)

Ruokatauon jälkeen siirryn seuraamaan Reckless Lovea. “Tissit, huhhuh!” huudahtaa Olli Herman ilmeisesti nähtyään jotain yleisössä. Yhtye aloittaa kappaleen Night on Fire, joka muistuttaa oudon paljon Shakiran hittiä Whenever, Wherever.

Reckless Loven yhteydessä puhutaan paljon plagioinnista. Yhtyeen hitteihin on imetty häpeilemättömän suorasti palasia esikuvien kappaleista. Yhtyeessä ei ole juurikaan mitään uutta, mutta sen kappaleita on silti ihan mukava kuunnella. Ainahan niitä voi vaikka vertailla vanhoihin hitteihin.

“Haluuttekste haastetta? Tää on uus biisi”, Herman huutaa.

No mikä ettei!

Kitaristi aloittaa riffin, joka kuulostaa Mötley Crüelta. “Na-na-na-na / ooo-ooou / give me bad lovin’” Herman laulaa kertosäkeessä.

Haastetta.

Seuraavana soittaa AC/DC-pastissi Airbourne. Yhtyeen viimeinen kappale, erinomainen Runnin Wild vaihtuu lennosta AC/DC:n Dog Eat Dogiin ja Judas Priestin You’ve Got Another Thing Comingiin.

Se on pieni ele, jolla yhtye tiedostaa rehellisesti kappaleidensa suhteen esikuviin. Olisiko Reckless Lovelle mahdollista tehdä samaa?

'What the fuck is your problem, buddy?' Leto kysyy kaukana seisovalta mieheltä joka ei hypi, ja vaatii häntä nostamaan kätensä ilmaan. Ele on samanaikaisesti veikeä ja oudon ahdistava.
Illan päättää 30 Seconds to Mars. Lavan reunoihin ilmestyy kaksi pukumiestä, kasvoillaan kaasunaamarit. Yleisö hurraa ajoittain, niin kuin ennen isoja konsertteja tehdään. Jos bändi vaikka saataisiin hämättyä astumaan lavalle etuajassa.

Skriinien kuvaajat kuvaavat vaivaantuneesti poseeraavia tyttöjä eturivistä. Otokset ovat juuri sen verran liian pitkiä, että poseerausta täytyy vaihtaa ainakin pari kolme kertaa.

Nauttiikohan joku skriinivastaava vaivaantuneista poseerauksista?

Jared Leto syöksyy lavalle. Takanani seisova tyttö tuntuu tukehtuvan spontaaniin kirkumisreaktioonsa.

Jared Leton housut ovat hassun raidalliset. Kasvoillaan hänellä on aurinkolasit ja yllään pitkä, musta takki. Jared vilauttaa paljasta olkapäätä, ja yleisö kirkuu.

Kolmantena tulevan Search and Destroyn aikana taustalla pyörii kappaleen sanat. Ne ovat täynnä isoja lauseita, kuten ”Found my faith living in sin / I’m no Jesus but neither are you my friend”.

Leto käskee yleisöä nostamaan etusormet kohti taivasta. Seuraavaksi hän keskeyttää hartaan kappaleen huudattaakseen yleisöä ja kuvailee tarkasti henkilöitä yleisöstä, joita vaatii hyppimään.

“What the fuck is your problem, buddy?” Leto kysyy kaukana seisovalta mieheltä joka ei hypi, ja vaatii häntä nostamaan kätensä ilmaan. Ele on samanaikaisesti veikeä ja oudon ahdistava.

Akustisena soitetun Hurricane-kappaleen ”Do you really want me?” -lauseen kohdalla Leto hiljentyy ja katsoo yleisöä kysyvästi.


30 Seconds to Mars. (Klikkaa nähdäksesi suurempana)

Letolla tuntuu olevan hyvin lyhyt keskittymiskyky. Kappaleiden välissä hän ihailee auringonlaskua, etsii eturivistä löytämälleen kengälle omistajaa, haaveilee uimaan menemisestä tai laulaa kiertuetyöntekijälle onnittelulaulun.

Kappaleiden välissä Leto ennen kaikkea jutustelee yleisölle ja poimii ihmisiä nousemaan lavalle eri syistä. Sinä joka seisot kaverisi olkapäillä! Te neljä jotka heilutatte 30 Seconds to Mars -lippua! Sinä joka kannat pakastepizzaa!

Pakastepizzatyttö seisoskelee lavan reunassa pienen tovin ja odottaa Leton tervehdystä. Leto ehti kuitenkin jo unohtaa. Järjestäjä tulee kohta hakemaan tytön muiden joukkoon. Lopulta kasassa on noin kolmikymmenpäinen joukko ihmisiä, jotka tanssivat lavalla yhtyeen viimeisen biisin ajan.

Keikka paljastaa, miksi 30 Seconds to Mars myy jäähalleja tyhjäksi: Leto on suuri persoona, joka kuitenkin ottaa vapautuneesti kontaktia yleisöönsä, ja tekee esiintymisestä ison ja tärkeän tapahtuman.

Yhtyeen musiikki voi tuntua pömpöösiltä ja tyhjänpäiväiseltä tunnepaatokselta, mutta esiintymiseen liittyy vahvoja tuntemuksia. Oli kyseessä sitten fanien tarve päästä Jared Leton lähelle tai Leton välillä oudoksi äityvä tarve saada huomiota vähintäänkin joka ikiseltä yleisön edustajalta.

Lauantain raportti saapuu lähipäivinä. Siinä on positiivisiakin keikka-arvioita.

All Tomorrow’s Parties -festarit: hylätty sotilastukikohta tarjosi puitteet Nick Caven vimmaiselle hurmiolle

$
0
0

Nick Cave and the Bad Seeds oli raivoisassa iskussa.

Eri puolilla maailmaa festaritapahtumia järjestänyt All Tomorrow’s Parties toi festivaalinsa tänä vuonna ensi kertaa Islantiin. Muun muassa Nick Cave and the Bad Seedsin tähdittämä tapahtuma järjestettiin autioituneessa Nato-tukikohdassa. Aleksi Kinnunen ja Suvi Kukkonen vierailivat paikan päällä.

Teksti ja kuvat: Aleksi Kinnunen ja Suvi Kukkonen

All Tomorrow’s Parties Iceland
Keflavik, Islanti
28.-29.6.2013

Brittiläinen All Tomorrow’s Parties –festivaaliorganisaatio lienee tuttu ainakin osalle indiemusiikkia seuraavasta kansanosasta.

Suomalaisten kansoittamalla Barcelonan Primavera-festivaaleilla yhtenä yhteistyötahona toimiva tapahtuma pyöräytti kesäkuun lopussa ensimmäisen tapahtumansa Islannissa. Vuosituhannen vaihteesta lähtien toiminut ATP on järjestänyt aiemmin Englannin ja Espanjan lisäksi tapahtumia Australiassa, Japanissa ja Yhdysvalloissa.

Islannin-esitys lupaili huimia tulevalle Flow-keikalle: Cave ja Bad Seeds olivat suorastaan mielipuolisen hurjistuneessa iskussa.
Nyt kohteena oli Reykjavikin kupeessa sijaitsevan Keflavikin lentokentän viereinen entinen Nato-tukikohta, joka tyhjeni vuoden 2006 kieppeillä noin 5000 yhdysvaltalaissotilaasta.

Festivaalialue on myös paikallisille eksoottinen, sillä nykyisin aavemaisen tyhjä sotilastukikohta oli vuosikymmenten ajan Islannin pieni Amerikka, minne pääsy saaren asukkailta oli kielletty ja mistä salakuljetettiin esimerkiksi taksikuskien avulla islantilaisille amerikkalaisia tuotemerkkejä tupakasta sukkahousuihin.

Valtavalle Ásbrú-alueelle on sittemmin syntynyt mm. Atlantic-elokuvastudio, jossa on kuvattu muun muassa Batman Begins, Tomb Raider sekä Die Another Day –elokuvia. ATP liittyy suunnitelmiin elävöittää tyhjentynyttä aluetta.


Festivaaliorganisaatio tutustutti ulkomaisia journalisteja entisen Nato-tukikohdan autioituneisiin halleihin.

Ensimmäisen Islannin ATP:n vetonaulana oli Flow:hun saapuva Nick Cave and the Bad Seeds, joka esiintyi edellisen kerran Islannissa 2006 ja Bad Seedsin kanssa 1986.

Muita ulkomaisia vieraita olivat Thurston Mooren Chelsea Light Moving, The Fall, Deerhoof sekä saksalaishäröilijä The Notwist. Mainiosta islantilaiskattauksesta huomiota herätti harvoin kotimaassaan keikkaileva Múm.

Useamman Nick Caven konsertin aiemmin nähneenä Islannin-esitys lupaili huimia Helsingin Flow-lauantaille: Cave ja Bad Seeds olivat suorastaan mielipuolisen hurjistuneessa iskussa. Herkkyyden ja raivon lataus oli niin järisyttävä, että mieleen hiipivät yhtyeen 1980-luvun maagiset keikkataltioinnit. Vaikka Caven musiikki ei miellyttäisikään, konsertti kävi oppitunnista vaarallisen hienosta ja vimmaisesta rock-hurmiosta.

Tänä vuonna ilmestyneeltä Push the Sky Away -albumilta kuultiin viisi kappaletta, klassikoista muun muassa From Her to Eternity, Deanna, Tupelo, The Mercy Seat ja Red Right Hand.

Tapahtumaan elokuvia kuratoineen Jim Jarmuschin SQÜRL-yhtye esitti elokuvallista ja rupista tunnelmointia, joka olisi sopinut aavikolle – tai miksei islantilaiselle laavapellolle – sijoittuvan road movien –taustalle.

Islantilaisen Amiinan sahalla, kellopeleillä ja haitarilla väritetty unipop istui täydellisesti alueen elokuvateatteriin, jossa esityksen taustalla nähtiin saksalaisohjaaja Lotte Reinigerin 1920-luvun animaatioelokuvia.


Islantilainen Amiina hurmasi tunnelmallisella ja elokuvaprojisointeja hyödyntävällä esityksellään.

Hjaltalinin aiemmin dramaattisempana tunnettu kamaripop toi taas hämmästyttävästi mieleen Thievery Corporationin klubimusiikillisia sävyjä.

Islannin ensimmäisessä ATP:ssä vieraili kahden päivän aikana noin 4500 ihmistä. Järjestäjät tuntuivat varsin tyytyväisiltä yleisön määrään. Yleisön joukossa nähtiin muun muassa Björk, joka tapahtuman tunnelmaan sopien vietti piknikkiä asfaltoidulla pihamaalla.

Islannin ihmeiden täyteinen miniloma ja ATP tuntuivat niin täydellisesti yhteen istuvalta lämminhenkiseltä paketilta, että saarelle mahtuisi mainiosti toinenkin kansainvälisesti tunnettu musiikkifestivaali syksyllä järjestettävän ja ulkomaisten festarituristien kansoittaman Iceland Airwavesin jatkoksi.

Viewing all 76 articles
Browse latest View live